Markalar Dairesi Başkanlığı Kararları İptale Tabii Midir?

 

1- Markalar Dairesi Başkanlığı Kararları ve Karara İtiraz Edilmeden İptal Davası

Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından verilmiş kararlara karşı itiraz süresi iki aydır (SMK 20/2). İtiraz Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na yapılır (SMK 21/1). Marka başvurusunun yayımına itiraz süresi de markanın Bülten’de yayımından itibaren iki aydır (SMK 18/1). İtiraz gerekçeli ve yönetmelikteki aranan şartlara uygun yapılmalıdır. Yayıma itiraz dilekçesinde ileri sürülmeyen sebepler, karara itiraz aşamasında ileri sürülemeyeceğinden, hangi gerekçelere dayanılacağı dikkatli değerlendirmelidir. Aynı şekilde karara itiraz aşamasında ileri sürülmeyen sebepler de YİDK kararının iptali davasında ileri sürülemeyeceğinden, yayıma itiraz dilekçesi hak kaybı yaşanmaması adına çok dikkatli hazırlanmalıdır.

Yayıma itiraz süresini kaçıranlar bakımından en çok merak edilen ve çeşitli tartışmaları da beraberinde getiren soru, Kurum tarafından re’sen reddedilmesi gerektiği halde reddedilmediği için tescil olunan bir markanın hükümsüzlüğü için dava açmak yerine, tescil kararının iptali davası niteliğinde bir dava açılmasının mümkün olup olmadığıdır. Ya da marka başvurusunun mutlak ret gerekçeleri dayanak gösterilerek re’sen reddi halinde, Markalar Dairesi Başkanlığı’nın ret kararına itiraz etmemiş kişi, YİDK kararı oluşmadığı halde, Markalar Dairesi Başkanlığı kararının iptalini isteyebilir mi?

2- Yayıma İtiraz Etmeyen Kişi Tescil Kararının İptali İçin Dava Açamaz

Kurum tarafından mutlak ret sebepleri dayanarak gösterilerek reddedilmesi gerektiği halde reddedilmeyen ve bu şekilde tesciline karar verilen bir markanın yayımına da itiraz edilmemişse, tescil kararının iptalini dava etmek şeklinde bir usul söz konusu değildir. Bu markanın tescil edilmemesi gerektiği görüşünde olanlar, mutlak ret nedenleri veya nispi ret nedenlerine dayalı olarak markanın hükümsüzlüğü davası yoluna gitmek zorundadır. Mevcut düzenlemeler ışığında tartışmasız olan bu yöntemin deneniyor olması, ortada iptali kabil olmayan bir YİDK kararı mevcut olmamasına rağmen YİDK kararının iptali davasının açılıyor olması ve bu dosyaların Yargıtay’a geliyor olması şaşırtıcıdır.

3- Karara İtiraz Etmeyen Kişi Tescil Kararının İptali İçin Dava Açamaz

Aynı şekilde, Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından verilmiş olan “marka başvurusunun mutlak ret nedeniyle reddi” kararı veya “marka başvurusunun yayıma itirazlar nedeniyle reddi” ya da “yayıma itirazların reddi ile markanın tescili” kararlarına karşı “karara itiraz” aşamasını tüketmeden, yani YİDK yoluna gitmeden, iki aylık karara itiraz süresi kaçırılarak Markalar Dairesi Başkanlığı kararının kesinleşmesine yol açan kişiler de YİDK kararının iptali veya Markalar Dairesi Başkanlığı kararının iptali şeklinde bir dava açamazlar[1]. Bu davaların da uygulamada görülüyor olması şaşırtıcıdır. Kurum içi yollar tüketilmeden Markalar Dairesi Başkanlığı kararlarının iptali talep edilemez[2].

Sonuç Olarak

Marka başvurucusu, başvurusunun re’sen ve kısmen ya da tümden Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından reddi halinde, bu karara iki ay içerisinde itiraz etmezse, YİDK kararı oluşmadığından, bu kararın iptalini dava konusu edemez. Aynı şekilde yayıma itiraz etmeyenler de tescil kararını iptal davasına konu edemezler. Yayıma itiraz edilmiş olmasına rağmen Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından verilen kısmen veya tamamen kabul veya ret kararına karşı “karara itiraz” aşamasına başvurulmamış ve bu yol tüketilmemişse, ortada iptali kabil bir YİDK kararı olmadığı için YİDK İptali davası da açılamaz.

Daha fazla bilgi, marka davaları, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 29.03.2022

 

 

[1] Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 26.09.2019 tarihli, 2017/1733 E. - 2019/959 K. sayılı kararında: “…556 sayılı KHK’nin 47. maddesinde enstitü kararlarına itiraz edilebileceği düzenlenmiştir. Ancak, süresi içerisinde itiraz edilmeyen TPE kararlarının iptali istenemez.”

[2] Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 14.06.2019 tarihli, 2019/1765 E. - 2019/4421 K. sayılı kararında: “davacının 06.04.2017 tarihli marka tescil başvurusunun 6769 sayılı SMK'nın 5/1-ç maddesi uyarınca resen reddedildiği, davacının anılan karara itiraz ettiği, ancak itiraz hakkında YİDK tarafından bir karar verilmediği, 6769 sayılı SMK'nın 20. maddesi uyarınca Markalar Dairesinin resen gerçekleştirdiği ret kararına YİDK nezdinde itirazın mümkün olduğu, SMK'nın 21.maddesi uyarınca itiraz hakkında YİDK'in Kurumun nihai kararını tesis edeceği, bu karara karşı tebliğden itibaren 2 ay içerisinde mahkemede iptal davası açılabileceği, bu nedenle YİDK kararı oluşmadan açılan işbu davanın reddinin gerektiği…”

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.