Marka Yayımına İtirazın Reddi veya Kabulü Kararına Karşı Yeniden İtiraz Hakkı

 

1- Marka Yayımına İtirazın Reddi veya Kabulü Kararı

Marka yayımına itiraz eden ilgili kişinin itirazı, Kurum tarafından çeşitli nedenlerle reddedilebilir veya kabul edilebilir. İtiraz edenin gerekçelerinin yerinde bulunmadığı veya itiraz eden tarafından ileri sürülen delillerin yeterli görülmediği ret kararlarına karşı ve aksi nedenlerle kabul kararı verilmesi hallerinde Kurum kararlarına karşı yeniden itiraz hakkı bulunmaktadır. Fakat ücret zamanında yatırılmadığı için ya da itiraz gerekçeleri usulüne uygun ileri sürülmediği için itiraz dosyası işlemden kaldırılmışsa aşağıda anlatılan şekilde Kurum kararına karşı Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na başvuru / yeniden itiraz hakkı doğmayacaktır.

2- Marka Yayımına İtirazın Reddi veya Kabulü Kararına İtiraz ( YİDK İtirazı – Karara İtiraz )

2.1. Karara İtiraz Süresi: 2 AY

Kurum kararlarından zarar gören taraflar, bu kararların bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itirazda bulunabilir.

2.2. Karara İtiraz Usulü: Gerekçeli ve Yazılı

Karara itiraz, itiraza ilişkin gerekçelerin ilgili mevzuattaki madde ve fıkra karşılıkları belirtilmek suretiyle ayrıntılı şekilde yazıldığı imzalı karara itiraz formu ile Kuruma yapılır. Şekli eksiklik içermeyen itirazlar, Kurul tarafından incelenir.

2.3. Karara İtiraz Ücreti: 2022 yılı için 580,00 TL

Yayıma itirazın sonucunda verilen itirazın reddi veya itirazın kabulü kararından memnun olmayan taraf, bu karara karşı yukarıda belirtilen süre ve şekilde itiraz edebilir. Karara itiraz adı verilen bu işlem için Kurum’a ödenmesi gereken harç miktarı 2020 yılı için 370,00 TL idi. Bu rakam 2022 yılında 580,00 TL oldu. Bu tutara, Marka Vekili tarafından sunulacak hizmet bedeli dahil değildir.

2.4.  Karara İtirazın Reddi veya Kabulü Halinde Dava Hakkı

Yayıma itiraz sonucunda Kurum tarafından verilen karara karşı sunulan itirazın da aleyhinize sonuçlanması halinde Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu kararının iptali davası açabilirsiniz. Bu davaya ilişkin tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Sonuç

Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yürütülen işlemler, marka başvurusundan ibaret değildir. Marka başvurusu sadece bir başlangıç olup bu süreçte, markanıza itiraz gelmesi halinde itiraza cevap vermeniz gerekebilir. İtiraz üzerine Kurum tarafından verilen kararı beğenmeyebilir ve sürecin aleyhinize işlemesi nedeniyle bu karara karşı yeniden itiraz etmek ve ardından dava hakkınızı kullanmak isteyebilirsiniz. Bu senaryoların tamamı profesyonel yardım gerektiren hukuki süreçlerdir. Bu nedenle alanında Uzman Marka Vekili ile çalışmak sizi olası hak kayıplarından koruyacaktır.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 18.12.2020

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.