Sadece Logo Tescil Edilebilir mi? Logo Tescili Nasıl Yapılır?

 

1- Logo Nedir? Amblem ile Farkı Ne?

İşletmelerin marka tescili süreçlerinde en sık sorduğu sorulardan biri, sadece logonun/simgenin tescil edilmesinin mümkün olup olmadığıdır. Bu soruya cevap vermeden önce logo ve amblem arasındaki farkın açıklanması gerekir. Yönetmelikteki tanımlarına göre amblem, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescillerinde kullanılan ifadedir. Logo ise yönetmelikte herhangi bir tanımı olmamakla birlikte, içerisinde markasal ismin yer almadığı sadece bir simgeden ibaret olan işaretlerdir. Apple markasının ısırılmış elması, Microsoft markasının dört renkli geometrik şekli gibi.

2- Sadece Logo Tescil Edilebilir Mi?

Marka, en kısa ve öz tabiri ile bir işletmenin mallarının veya hizmetlerinin diğer işletmelerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, seslerdir.

Marka tescil işlemlerine ilişkin esaslar ve kurallar temel olarak Sınai Mülkiyet Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre marka olarak tescil edilebilecek işaretler arasında "şekiller" de sayılmıştır.

Nitekim ilgili Kanun ile birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan yönetmelik ve Kılavuzlarda da sadece logonun da tescil edilebileceği düzenlenmiştir.

3- Sadece Logo Tescili Önerilir Mi? Logo Tescili Yapılması Faydalı Mı?

Sadece logonun tescil edilmesi mümkün ise de Apple firmasının elması gibi ikonik, ayırt edici ve tanınmış bir logoya sahip değilseniz, sadece logo tescil ettirmenin size bir faydası olmayacağını söylemek mümkün. Bunun en temel sebebi şudur: Marka tescili koruma altına alınan unsur; tescil başvurusu yapılırken Kurum'a verilen "marka örneği" isimli fotoğraftır.

Kurum'a verilen bu fotoğraf; asıl tescile konu edilen ticari unvanınızı, isminizi yani tescil ettirmek istediğiniz kelimeleri içermiyorsa tam olarak marka tescili yaptırmış sayılmazsınız.

Marka tescilinin tam olarak neyi koruduğunu detaylıca anlattığımız "Marka Örneği Nasıl Olmalı?" başlıklı makaleden detayları okuyabilirsiniz. 10 Adımda Marka Tescil Süreci başlıklı makalemizden de tescil süreci hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sonuç

Sadece logo tescili yaptırmak mümkündür. Kanun bu başvuruya "şekil içerikli marka başvurusu" ismini vermektedir. Logoların tescil edilmesinde herhangi bir engel yok ise de tek başına logonun tescil edilmesi, gerçekten ikonik bir logonuz yoksa size tam olarak marka ismi koruması sağlamayacaktır.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 18.12.2020

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.