10 Adımda Marka Tescil Süreci ve İşlemleri Hakkında Her Şey

 

1- Marka Tescil Süreci Hakkında

Marka tescili ya da toplumda kullanılan adı ile isim tescili süreci, marka sahipleri tarafından adım adım bilinmelidir. Pratik olarak nasıl yapılacağı, nereye nasıl başvurulacağı sorularından ziyade, sürecin nasıl işlediği, marka tescil firmalarının hangi aşamaları yürüttüğü ve markanın tescili için ne gibi incelemeler yapıldığı anlaşılmadan bu sürecin sağlıklı yürütülmesi mümkün değildir.

Marka tescil sürecini bizimle yürüten müvekkillerimizden edindiğimiz tecrübeye göre, marka tesciline ilişkin maliyet kalemleri, hizmet bedelleri ve diğer firmaların fiyatlarıyla ve hizmet modelleriyle karşılaştırma yapılması gibi konularda sağlıklı değerlendirme yapılabilmesi için öncelikle marka tescil sürecini ve işlemlerinin anlaşılması gerekir. Bu nedenle marka tescil işlemlerinde marka sahiplerinin karşısına çıkabilecek senaryoları detaylı bir şekilde bu yazımızda anlatmak istedik.

2- Marka Tescil Süreci

ADIM 1: Tescil ettirmek istediğiniz markanın tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Tescil başvurusu yapmadan önce markanın benzerinin TPMK sicilinde tescilli olup olmadığı incelenmeli ve dikkatlice araştırılmalıdır. Benzer isimlerin/markaların daha önce tescil edilip edilmediği tespit edilmeli, böylece marka başvurusunun reddedilmesi ihtimali azaltılmalıdır. Çünkü Sınai Mülkiyet Kanunu madde 5/1-ç bendine göre “aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer” marka varsa, marka başvurunuz TPMK tarafından reddedilir.

ADIM 2: Araştırmanın ardından riskli de olsa markanızın tescile uygun olduğu yönünde fikir sahibi olunmuşsa, markanızı/logonuzu/isminizi değiştirmeden marka tescil başvurusunun aynı gün yapılması mümkündür. Eğer markanızın tescil başvurusunun reddedilme ihtimali yüksekse ve markanız yeni kurulum aşamasında ise bu kez, isminizde ya da logonuzda değişiklik yapma önerisinde bulunulabilir. Bu noktada takdir ve karar elbette marka sahibinindir.

ADIM 3: Markanızın orijinali veya talebinizin doğrultusunda değiştirilmiş haliyle tescili için başvurusu derhal yapılabilir. Başvuru yaparken Kurum'a ödenecek ücret 2022 yılında her sınıf için 380,00 TL'dir. Birden fazla alanda faaliyet gösteriyor ve markanızın birden fazla faaliyet alanında (sınıf) tescilini istiyorsanız her sınıf için 380,00 TL ödemeniz gerekir. Bu ücret Kurum’a ödenir ve marka başvurusunun reddi halinde iade edilmez. Marka sınıfları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

ADIM 4: Marka başvurunuza; rakip firmalar, benzer isme veya logoya sahip firmalar ya da diğer ilgili kişiler itiraz edebilirler. İtiraz edilmeyen markalar Kurum tarafından kanuna aykırı başkaca neden görülmemişse 6 ay - 8 ay arası sürede tescil edilir. Kurum, markanın tescile uygun olduğunu bildirdiğinde, kaç sınıf olursa olsun 1.020,00 TL tescil ücreti (2022 için) Kurum'a yatırılır ve marka tescil edilmiş olur. Şayet Kurum, başkaca sebeplerin varlığı nedeniyle marka başvurusunu reddetmişse bu karara karşı Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na “karara itiraz” başvurusunda bulunulabilir. Diğer ret sebeplerinin detaylı incelendiği şu bölümden bilgi alabilirsiniz.

ADIM 5: Eğer marka başvurusuna diğer firmalar tarafından itiraz edilmişse süreç uzayacak ve daha maliyetli hale gelebilecektir. Her sene yaklaşık 500 bin marka tescil edilmektedir. Haliyle her geçen gün yaratıcı marka ismi üretme ihtimali azalmaktadır. Bu nedenle markanıza itiraz edilmesi ihtimalinin bulunduğunu bilmelisiniz.

ADIM 6: Marka başvurusuna itiraz edilmesi halinde bu itiraza cevap verilmesi gerekir. Bu cevap dilekçesi, alelade bir dilekçe olmayıp hukuki gerekçelere sahip olması gereken önemli bir dilekçedir. Marka Hukuku'nda uzmanlık geliştirmiş, Yargıtay uygulamalarını ve Kurum'un uygulamalarını bilen bir uzman tarafından yazılması önemlidir. İtiraza cevap ya da diğer adı ile itiraza karşı görüş bildirme dilekçesi için Kurum’a herhangi bir ücret ödenmez.

ADIM 7: Marka itirazına karşı cevap dilekçesinin verilmesinin ardından, dosyayı inceleyen uzman tarafından bir karar verilir. İtiraz eden kişinin itirazı haksız bulunup reddedilebilir veya itiraz haklı görülüp marka başvurusu reddedilebilir. İtiraz reddedilirse karşı tarafın bu karara itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz hakkını kullanmazsa marka başvurusu tescil edilir. İtiraz hakkını kullanırsa dosya Kurul'a gönderilir ve marka başvurusunun sonucu Kurul'un kararına göre belirlenir.

ADIM 8: İlgili kişinin itirazları kabul edilir ve marka başvurusu reddedilir ise bu kez Kurul'a (Yeniden İnceleme Değerlendirme Kurulu) başvurması gereken taraf marka başvurusunda bulunan taraf olacaktır. Bu başvuru da yukarıda açıkladığımız gibi önemli bir başvurudur ve uzmanlık gerektirir. Kurul'a başvuru esnasında 580,00 TL (2022 için) ücret yatırılması gerekmektedir.

ADIM 9: Kurul tarafından karara itiraz başvurusu kabul edilirse markanın tesciline karar verilir ve 1.020,00 TL tescil ücreti yatırılarak marka tescil edilmiş olur. Böylece süreç son bulmuş olur.

ADIM 10: Eğer Kurul da itirazlarınızı reddeder ve marka başvurusunun reddine karar verirse bu karara karşı Ankara Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde YİDK kararının iptali davası açılması mümkündür. Dava aşaması marka vekillerinin tek başına yürütebileceği bir süreç olmayıp, Avukat aracılığıyla takip edilmesi gereken bir süreçtir. Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu kararlarının iptali davası hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Sonuç Olarak

Marka tescil süreci ve işlemlerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve süreçte karşılaşılabilecek muhtemel senaryoların ve bunların maliyetlerinin marka sahibi tarafından sürecin başında iyi bir biçimde bilinmesi ve anlaşılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Zira marka tescil süreci, başvuru ile başlayıp hızlıca sonlanan bir süreç değildir. Hukuki yönleri bulunan ve Marka Hukuku bilgisi gerektiren itiraz – itiraz üzerine verilen karara itiraz – itirazlara cevap – karara karşı dava gibi çeşitli aşamalardan geçebilir. Her başvuruya itiraz gelecek ve bu süreçler yaşanacak demek doğru değildir. Fakat bu ihtimalin varlığı bilinmeli ve buna göre süreçte ne gibi maliyetlerin ortaya çıkabileceği önceden hesap edilmelidir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 07.06.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.