Marka Sınıfı Nedir? Marka Sınıfı Nasıl Belirlenir? Tekstil, Yazılım Sektörü Marka Sınıfı

 

1- Marka Sınıfı Nedir?

Marka, bir logonun, ismin veya tescile uygun işaretlerin bütününü ifade eder. Marka koruması, kural olarak sadece tescil edildiği için sınıf için geçerlidir. İstisnaları olmakla birlikte marka hangi sınıfta tescil edilmişse, sadece o sınıf bakımından hak iddia edilebilir. Marka sınıfının belirlenmesi bu yüzden önemlidir. Markaların Tescili Amacıyla Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırmasına İlişkin Nis Anlaşması hükümlerine göre düzenlenen Nis Sınıflandırmasına uygun olarak seçilmesi gereken marka sınıfı, tescil edilecek ve korunacak ürün, mal veya hizmetlerin kapsamını belirlemektedir.

2- Marka Sınıflarını Kim Belirler?

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Nis Anlaşması hükümlerine göre düzenlenen Nis Sınıflandırmasına uygun olarak 30.12.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Marka Tescil Başvurularına Ait Mal Ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ ekinde marka sınıfları tek tek ve detaylı olarak düzenlenmiştir. Marka Sınıflandırma Listesi’ne buradan ulaşabilirsiniz.

3- Tekstil Sektöründe Marka Sınıflandırması

Tekstil sektörüne özgü tek bir marka sınıfı bulunmamaktadır. Burada önemli olan üretimi yapılan veya toptan ya da perakende satışı yapılan ürünlerin türünü belirleyerek, ileride yapılabilecek ticari atılımlar da dikkate alınarak seçim yapmaktır. Örneğin, koruyucu giysiler üretimi yapan bir işletme 9. Sınıfta marka tescili yaptırmalı iken, tıbbi ve ortopedik ürün, ayakkabı, giysi, korse üretimi yapanlar 10. Sınıfta marka tescili yaptırmalıdır. Ev tekstil ürünleri, perde, örtü, nevresim, yorgan, havlu gibi ürünler için 24. Sınıf tescil sınıfı iken, iç çamaşırı, çorap, şal, bandana, eşarp, kemer gibi ürünleri üretenler ise 25. Sınıfta markalarını tescil ettirmelidir. Takım elbise üretimi, kot pantolon, tişört, gömlek, kazak gibi tekstil sektörüne ilişkin diğer mallarla ilişkili açıkça düzenlenmiş bir marka sınıfı bulunmamaktadır.

4- Yazılım Sektöründe Marka Sınıflandırması

Tekstil sektöründe de açıklandığı üzere yazılım sektöründe sunulan hizmetin türüne göre marka tescil sınıfı değişecektir. Örneğin hosting hizmeti, alan adı satımı gibi hizmetler sunan bir firmanın marka tescili 42. sınıfı olmalıdır. Yazılımı tamamlanmış ve kullanım hakları dönemlik olarak satılan (muhasebe yazılımları, avukat yazılımları gibi) bir hizmetten söz ediyorsak yine tescil sınıfı 42. Sınıf olmalı iken çoğu markanın hatalı olarak 9. Sınıfta “Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları” sınıfında tescil edildiği de görülmektedir. Oysa kapsamı ve koruması daha geniş olan 42. Sınıfta tescil yapılması daha sağlıklı olacaktır.

Sonuç

Tekstil ve yazılım sektöründen örnekler verilmesi ve bunlar üzerinden marka tescil sınıflandırmasının ne denli zor ve karmaşık bir işlem olabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Markanın korunacağı sektörü belirleyecek olan unsur “marka sınıfı” kavramıdır. Bu nedenle marka sınıfının doğru belirlenmesinin önemi büyüktür. Bu noktada TPMK yetkili Marka Vekili aracılığıyla başvuru yapmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Tescil edilecek marka örneğinin nasıl olması gerektiği hakkındaki yazımız için buraya tıklayınız. E-Ticaret Platformlarında faaliyet gösteren firmaların marka tescil başvuruları hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız. Ayrıca 35. Sınıfta marka tescilinin ne olduğu ve ne anlama geldiği, firmanız için gerekli olup olmadığı hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 26.01.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.