E-Ticaret Sitelerindeki Sanal Mağaza İsimlerinin Marka Tescili

 

1- Marka Tescilinin Faydası ve Koruma Gücü

Trendyol, Hepsiburada gibi elektronik ticaret sitelerinde sanal mağazası bulunan gerçek veya tüzel kişilerin sanal mağaza adlarının marka tescilinin yapılması önem arz etmektedir. Sanal mağaza adının tescilsiz olarak kullanılması halinde bu ismin “ticari unvan” vasfında sayılması gerektiği ve Türk Ticaret Kanunu’nun haksız rekabet kurallarına göre korunması gerektiği çeşitli yazarlar tarafından savunulmakta ise de bu görüşün aksine, sanal mağaza adının ticari unvan olarak korunmasının mümkün olmadığı yönünde görüşler belirten yazarlar da bulunmaktadır. Bu nedenle bu yazımızda sanal mağaza adının korunması için marka tescilinin nasıl önem arz ettiği açıklanacaktır.

Sanal mağaza sahiplerinin isminin tescilli olması halinde aşağıdaki yollara başvurarak marka haklarının ihlalini engelleme imkanı bulunmaktadır:

-Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal veya hizmetlerle aynı veya benzer mal veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından tescilli marka ile ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılmasının ve diğer şekillerde gerçekleştirilebilecek saldırıların durdurulmasını mahkemeden talep etme hakkı (Sınai Mülkiyet Kanunu madde 7)

-Tescilli markaya saldırı sayılan fiillerin varlığı nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı. (SMK m. 149 ve 150)

-Tescilli markaya saldırı sayılan fiillerin derhal (davanın sonucu beklenmeden) durdurulması için ihtiyati tedbir talep etme hakkı (SMK m. 159)

-Tescilli marka ile aynı veya benzer isimlerin veya işaretlerin marka tescil başvurularına itiraz etme ve tescil edilmesini engelleme hakkı (SMK m. 18)

-Tescilli marka ile aynı veya benzer isimlerin veya işaretlerin marka tescilinin yapılması halinde (itiraz edilmemişse) markanın hükümsüzlüğü (sicilden silinmesi) için dava açma hakkı (SMK m. 25)

-Tescilli marka hakkına saldırı sayılan eylemleri gerçekleştiren kişileri Savcılığa şikayet etme hakkı (SMK m. 30)

-Sanal mağaza adını (tescilli markayı) lisans vererek veya kiralayarak başkalarına kullandırma hakkı (SMK m. 148)

-Sanal mağaza adını (tescilli markayı) satarak başkalarına devretme hakkı (SMK m. 148)

2- Sanal Mağaza Adının Marka Tescilinin Yapılmamasının Sonuçları

Sanal mağaza adının marka tescilinin yapılmaması halinde birtakım hileli davranışların önlenmesi noktasında güçlüklerle karşılaşılabilir. Örneğin, Trendyol’da ve Hepsiburada’da üç yıldır kullanılmakta olan bir sanal mağazanın isim itibariyle kazandığı tanınmışlık ve tüketicide yarattığı güven duygusundan faydalanmak isteyen kötüniyetli kişilerce başkaca platformlar üzerinden aynı isimle sanal mağaza açması halinde, gerçek hak sahibinin başvurabileceği hukuki imkanlar kısıtlı olup, istenen sonuca ulaşmakta çeşitli zorluklar yaşanabilir. Aynı şekilde sanal mağaza adının tanınmışlığından faydalanmak için aynı isimli alan adının alınması halinde de birtakım sorunlar çıkacaktır. Bu nedenle mağaza adının tescil edilmesi, diğer hukuki yollara kıyasla daha yüksek hukuki güvence sağlamaktadır.  

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 26.01.2021

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.