Marka Tescil Başvurusunda Tescil Edilecek Marka Örneği Nasıl Olmalı?

 

1- Marka Örneği Nedir?

Sınai Mülkiyet Kanunu madde 11/1-b gereğince, marka başvurusunda “marka örneği” yer almak zorundadır. Marka örneğinin nasıl olması gerektiği, Yönetmeliğin 7. Maddesinde detayları ile açıklanmıştır. Bu anlatıma göre, marka örneği, marka isminden de önemlidir. Zira asıl tescil edilen marka örneğinde görüntüsü paylaşılan “işaretler bütünü” olarak gösterilmektedir. Dolayısıyla marka örneği olarak Kurum’a verilen fotoğrafta hangi şekiller, renkler ya da kelimeler yer alıyorsa, tescil edilen marka tam olarak budur. Bu fotoğrafta yer almayan bir kelimenin, harfin ya da simgenin tescile tabii olarak korunduğu düşünülemez.

2- Tescil Edilecek Marka Örneği Nasıl Olmalıdır?

2.1. Sadece İsim Markası

İşletmenin tescil ettirmek istediği marka, herhangi bir logo, şekil, simge içermeksizin sadece isimden oluşuyorsa, beyaz font üzerine siyah harflerle, herhangi bir yazı tipi kullanılarak ismin yazılması ile edilecek dijital görüntü/fotoğraf marka örneği olarak Kurum’a verilebilir.

2.2. Sadece Şekil Markası

Sadece şeklin yer aldığı / logonun yer aldığı bir dijital görüntünün yani marka örneğinin tescili de mümkündür. Bu durumda marka ismi tescil ettirilmediğinden, sadece logoda yer alan “işaretler bütününün” korunduğu unutulmamalıdır.

2.3. Hem İsim Hem Şekil Markası

Türkiye’de yapılan marka tescillerinin çok büyük kısmı hem isim hem şekil markası olarak tescil edilmektedir. İşletmelerin büyük bölümü, tescil ettirmek istedikleri isimlerinin yanında, kullandıkları veya kullanmayı düşündükleri simgeleri de isimlerinin yanına, altına, üstüne yerleştirerek çeşitli biçimde elde ettikleri logolarının tamamını tescil ettirmektedir. En doğru yöntem budur demek teknik olarak mümkün değilse de ihtiyaca göre genellikle ihtiyaca en uygun tescil yönetim budur. Bu şekilde oluşturulan dijital marka örneği içerisinde hem tescil edilmek istenen isim hem de şekiller yer almaktadır. Böylece bütünsel olarak tabelalarda, etiketlerde, ürün üzerinde ve benzeri yerlerde kullanılacak olan “marka” budur. Marka örneğinin buna göre düzenlenmesi gerekmektedir.

2.4. Marka Örneği Teknik Şartları

Kurum’un marka tescil başvuru sistemine yüklenecek olan marka örneğinin dijital görüntüsünün taşıması gereken birtakım teknik şartlar bulunmaktadır.

-Dijital görüntü RGB (Red, Green, Blue) renk formatında olmak zorundadır.

-Görüntünün dijital kayıt uzantısı, JPG, PNG, GIF, BMP uzantılarından biri olmak zorundadır. Marka logosunun sık kullanıldığı PSD, PDF, TİFF veya JPEG uzantıları kabul edilmemektedir.

-Dijital dosya boyutu 10 MB sınırını aşmamalıdır. Aksi takdirde yükleme kabul edilmeyecektir. 

-Dijital görüntünün yüksekliği ve genişliği en az 591 px * 591 px olmak zorundadır. Ayrıca görüntü kare olmak zorundadır. Sisteme yüklenen 512 * 512 px görüntüler ile 827 * 827 px arasındaki görüntüler de kabul edilmekte ve otomatik 591 px * 591 px görüntüsüne dönüştürülmektedir.

Sonuç

Marka örneği, tescil edilen asıl görüntüdür. İsim ya da şekil ayrı ayrı değil, bir bütün olarak marka örneğinde yer almalıdır. Zira tescil edilen “marka” tam olarak Kurum’a verilen “marka örneği” olarak isimlendirilen görüntüdür. Bu nedenle marka örneğinin hem teknik şartlara uygun olması hem de tescil edilmesi istenen isim, harf, şekil ve benzeri unsurları içermesi gerekmektedir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 16.12.2020

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.