Markanın Uluslararası Korunması: Uluslararası Marka Tescili ve Yenileme Süresi

 

1- Markanın Uluslararası Tescili ve Korunması

Bir markanın yurtdışında herhangi bir ülkede tescili amacıyla yapılacak uluslararası marka tescil başvurusu işlemi, markanın TPMK üzerinden yapılan başvuru ile WIPO’ya bildirilmesi ve WIPO tarafından da ilgili devlete gönderilmesidir. Bu kısa ve kabaca yapılan tarif, uluslararası marka tescil başvurusunun özünü oluşturur. Daha detaylı bilgi için tıklayınız. TPMK üzerinden WIPO’ya gönderilen uluslararası marka tescil başvurusu, uluslararası marka sicil gazetesinde ilan edilir ve uluslararası tescil koruması TPMK’ya Madrid protokolü uyarınca yapılan uluslararası marka tescil başvurusu tarihinden itibaren başlamış olur. Aynı zamanda bu tarih, markanın tescil edilmesi istenen ülkede de tescil edilmiş gibi korunmaya başlayacağı tarihtir (Protokol m.4/1-a). Yeter ki o devlete yapılan tescil bildirimi, o devlet tarafından reddedilmemiş olsun[1]. Reddedilmemesi için başvurudan önce WIPO veritabanından araştırma yapılması gerekli ve önemlidir. Nasıl araştırma yapılacağı konusunda detaylı bilgi için tıklayınız.

2- Uluslararası Marka Tescilinin Koruma Süresinin Başlangıç Tarihlerine İlişkin Kurallar

Temel Kural: Uluslararası marka tescil başvurusunun koruma başlangıç tarihi, başvurunun TPMK’ya yapıldığı tarihtir (Protokol madde 3/f.4,c.2). Koruma bu tarihten başlayacak olup 10 yıldır ve onar yıllık dönemlerle sınırsız sayıda yenilenebilir (Protokol m.6/f.1). Detaylar için tıklayınız.

Kural 2: TPMK’ya başvuru tarihinin koruma başlangıç tarihi olarak kabul edilebilmesi için TPMK’ya eksiksiz bir başvuru iletilmiş olmalı ve TPMK tarafından da başvuru işlemi iki ay içerisinde WIPO’ya bildirilmiş olmalıdır (Protokol madde 3/f.4,c.3).

Kural 3: Uluslararası marka tescili başvuru dosyası TPMK tarafından WIPO’ya iki ay içinde bildirilmemişse; WIPO’ya geç de olsa bildirimin yapıldığı tarih uluslararası koruma başlangıç tarihi olur (Protokol madde 3/f.4,c.4).

Kural 4: WIPO tarafından uygunsuzluk bildirimine konu edilmiş eksiklikler koruma başlangıç tarihini değiştirir. Bazı uygunsuzluklar koruma tarihini eksikliğin tamamlandığı tarihe çekmekte iken bazı uygunsuzluklar koruma tarihini etkilemez. Bunlar aşağıda sıralanmıştır. Aşağıda sayılan sebeplerle WIPO tarafından gönderilmiş uygunsuzluk bildirimleri üç ay içerisinde giderilmişse, uygunsuzluğun giderildiğine dair bildirimin WIPO’ya gönderildiği tarih başvuru tarihi ve koruma başlangıç tarihi olur (Yönetmelik madde 15/1, Uygulama Yönetmeliği madde 47/1).

3- Uluslararası Marka Tescil Tarihini Etkileyen Uygunsuzluk Bildirimleri

Markaların Milletlerarası Tesciline İlişkin Madrid Anlaşması ve Bu Anlaşma İle İlgili Protokol’e Dair Ortak Yönetmelik (Common Regulations under the Madrid Agreement Concerning the International Registration of Marks and the Protocol Relating to that Agreement) (Madrid Protokolü Yönetmeliği[2]) 15 inci maddesinin 1 inci fıkrasında Irregularities Affecting the Date of the International Registration (Uluslararası Tescil Tarihini Etkileyen Usulsüzlükler) başlığı ile detayları ile açıklandığı üzere;

i. Başvuru sahibinin kimlik bilgilerine ilişkin eksiklikler ile başvuru sahibi veya vekilinin iletişim bilgileri,

ii. Markanın tescil edilmesi istenen ülkenin gösterilmemiş olması veya buna ilişkin usulsüzlükler,

iii. Markanın örneğine ilişkin usulsüzlükler,

iv. Mal ve hizmet sınıflandırmasına ilişkin usulsüzlükler koruma tarihinin başlangıcını değiştirecek; eksikliğin tamamlandığı tarih koruma başlangıç tarihi ve uluslararası marka tescil tarihi olacaktır. TPMK’ya başvuru tarihinden sonraki iki ay içerisinde bu eksiklikler tamamlanmış ise TPMK’ya başvuru tarihi uluslararası tescil tarihi olarak tespit edilir (Protokol Yönetmeliği 15/1). Hangi eksikliklerin süreyi etkileyeceği ve/veya etkilemeyeceği hususu ayrıca Uygulama Yönetmeliği’nin 47 nci maddesinde de düzenlenmiş ve detaylandırılmıştır. Uygulama Yönetmeliği madde 47 ve Protokol Yönetmeliği madde 15’te düzenlenmiş olan nedenlerin dışında kalan uygunsuzluk beyanları korumanın başlangıç tarihini değiştirmeyecektir (Uyg. Yön. 47/2).

Sonuç Olarak

Uluslararası marka tescilinin koruma süresi on yıl olup, bu süre uluslararası tescil başvuru tarihinden başlar. Uluslararası marka tescilinin başvuru tarihi kural olarak TPMK’ya başvuru tarihidir. Bu kuralın uygulanabilmesi için TPMK tarafından iki ay içerisinde WIPO’ya bildirim yapılmış olmalıdır. Aksi halde tescil tarihi WIPO’ya geç bildirim tarihi olacaktır. Ayrıca uygunsuzluk bildirimleri de tescil tarihini değiştirmekte olup, uygunsuzluk bildiriminin giderildiği tarih tescil tarihi ve koruma tarihi olacaktır. Sonraki belirlemelerde de koruma tarihinin başlangıcı ve bitişi hakkında bilgi almak için Uluslararası Marka Tescilinin Sonraki Belirleme İşlemi ile Başka Ülkelerde Marka Tescili başlıklı makalemizi, uluslararası marka tescilinin yenilenmesi işlemleri hakkında bilgi almak için Uluslararası Marka Tescilinin Yenilenmesi: Süreler ve İşlemler başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 24.03.2023

 

 

[1] WIPO Economics & Statistic Series, World Intellectua lProperty Indicators, 2012, s.97

[2] İngilizce tam metin için tıklayınız.

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.