Uluslararası Marka Tescili Sorgulama: Nasıl Yapılır? Wipo Global Marka Veritabanı

 

1- Uluslararası Marka Tescili

Türkiye’de tescilli marka, kural olarak, sahibine, yalnızca Türkiye’de koruma sağlar. Türkiye’de tescilli markasının bulunduğundan bahisle (tanınmışlık hariç) Almanya’daki, Çin’deki ya da yurtdışında herhangi bir ülkedeki benzer veya aynı markanın kullanımına yahut tesciline engel olunamaz. Bu durum marka sahiplerinin, ileride, o ülkelerde yapacakları yatırımlar önünde çeşitli tehditler yaratabilir. Yurtdışında ihracat, fuar katılımı ve benzer yollarla faaliyet göstermesi planlayan işletmelerin, markalarını yurtdışında tescil ettirmesi yerinde olacaktır. Fakat bunun için kullanılacak olan uluslararası marka tescil sistemi incelendiğinde görüleceği üzere, markanın tescil edilmesi istenen yabancı bir devletin tescil organında; tescili istenen markanın aynı veya benzeri tescilli ise marka başvurusunun reddi ihtimali doğacaktır ki bu durum hem para hem de zaman kaybı anlamına gelir.

2- Uluslararası Marka Tescilinden Önce Markanın Araştırılması

Marka tescili istenen işaret ve ismin, kısaca koruma talep edilen “marka örneğinin” uluslararası marka veritabanında araştırma yapılarak, aynısının veya benzerinin tescilli olup olmadığı, tescilli ise hangi ülkelerde tescilli olduğunun tespit edilmesi, olası bir ret kararını engellemek için çözüm üretme yolunda imkan tanır. Örneğin, Almanya’da markasını tescil ettirmek isteyen (A), bu marka başvurusundan önce gerekli araştırmayı yapmış ve aynı markanın Almanya’da tescilli olduğunu görmüşse, yapacağı başvurunun reddedilme potansiyeli yüksek olduğundan çeşitli önlemler alabilir.

3- Uluslararası Marka Tescili Araştırmaları

Uluslararası marka tescil başvurularında da benzerlik araştırması yapmak mümkündür. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sunduğu altyapının benzeri ve hatta daha kapsamlısı WIPO tarafından da sunulmaktadır. Bu linke tıklayarak koruma altında bulunan markaların örneklerini ve hangi ülkelerde, hangi sınıflarda tescilli olduklarını görebilirsiniz. 

3.1. Uluslararası Marka Tescil Araştırma Veritabanı Kullanımı

“Search By” kutucuğunda yer alan “text” bölümüne aratmak istediğiniz markanın “ismini” veya içerisinde geçen kelimeleri aratabilir ve benzer isimli markaların hangi ülkelerde tescilli olduğunu görebilirsiniz. Alt bölümde açılan listede, aradığınız kelimeyi içeren markalar yer alacaktır. Listenin en sağında markanın sınıf bilgisi yer almakta, “status” bölümünde hala tescilli olup olmadığı “active” ve “inactive” şeklinde gösterilmektedir.

3.2. Markanın Yurtdışında Hangi Ülkede Tescilli Olduğunu Görme

Açılan listede, “source” başlığı altında, markanın hangi ülkede tescil edildiği yazılıdır. Burada iki veya üç harfle ülkelerin İngilizce adlarının kısaltması yer alır. Tıklayıp açtığınızda hangi ülke olduğunu başlık bölümünde de görebilirsiniz.

Sonuç Olarak

Uluslararası marka tescili süreci, markanın Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilinden farklı, daha maliyetli ve daha uzun zaman alan bir süreçtir. Bu nedenle markanın uluslararası tescili talebinden (başvurusundan) önce markanın araştırılması, tescili istenen ülkede benzerlerinin tescil edilip edilmediğini araştırmak faydalı olabilir. Bunun için kullanılabilecek en önemli kaynak WIPO tarafından tutulan Uluslararası Marka Veritabanı kullanımıdır. 

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 19.07.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.