Uluslararası Marka Tescilinin Yenilenmesi: Süreler ve İşlemler

 

1- Uluslararası Marka Tescil Başvurusunun Yenilenmesi

Uluslararası marka tescili sahipleri, markalarının tescil süresi dolmadan evvel, uluslararası tescilin yenilenmesi için başvuru yapabilirler. Bu başvuruyla ilgili temel birkaç kuraldan söz ettikten sonra yenileme süresinin hesaplanması detaylıca incelenecek ve yenileme işlemlerine kısaca değinilecektir.

-Uluslararası marka tescili tüm sınıflar yönünden yenilenmek zorundadır. Bazı sınıflar yenileme kapsamı dışında bırakılamaz.

-Yenileme işlemi tüm ülkelerde yapılmak zorunda değildir. Coğrafi sınırlarının daraltılması isteniyorsa, tescilli ülkelerin bazılarında yenileme işlemi yapılabilir.

-Yenileme başvurusu; koruma süresinin sona ereceği tarihten geriye doğru hesap edilecek altı aylık süre içerisinde yapılabilir. Bu süre içerisinde ücret de yatırılmalıdır. Altı aylık sürenin hangi döneminde yapılırsa yapılsın yenileme işlemi koruma süresinin son gününden itibaren geçerli olacak şekilde kaydedilir.

-Yenileme başvurusu; koruma süresinin sona erdiği tarihten sonraki altı ay içerisinde de yapılabilir. Bu durumda yenileme tarihi, yenileme işleminin yapıldığı tarih olarak kabul edilir.

2- Koruma Süresinin Tespiti ve Sürenin Hesaplanması

Uluslararası marka tescil başvurusunun korunma süresi on yıl olup (Protokol m. 6/f.1), defalarca onar yıllık şekilde yenilenebilir. Yenilenme süresi de bu 10 yıllık sürenin sonuna göre hesap edilecektir (Protokol m.7/f.1). Fakat bundan önce, belirlenmesi gereken husus; uluslararası marka tescil tarihinin hangi tarih olduğudur. Temel kural; başvurunun TPMK’ya sunulduğu tarih olmakla birlikte, bazı hallerde bu süreler değişiklik göstermektedir.

Temel Kural: Uluslararası marka tescil başvurusunun koruma başlangıç tarihi, başvurunun TPMK’ya yapıldığı tarihtir (Protokol madde 3/f.4,c.2).

Temel Kural 2: TPMK’ya başvuru tarihinin koruma başlangıç tarihi olarak kabul edilebilmesi için TPMK’ya eksiksiz bir başvuru iletilmiş olmalı ve TPMK tarafından da başvuru işlemi iki ay içerisinde WIPO’ya bildirilmiş olmalıdır (Protokol madde 3/f.4,c.3).

Temel Kural 3: Uluslararası marka tescili başvuru dosyası TPMK tarafından WIPO’ya iki ay içinde bildirilmemişse; WIPO’ya geç de olsa bildirimin yapıldığı tarih uluslararası koruma başlangıç tarihi olur (Protokol madde 3/f.4,c.4).

Temel Kural 4: WIPO tarafından uygunsuzluk bildirimine konu edilmiş bazı eksiklikler başvuru tarihini değiştirir. Bunlardan en sık karşılaşılan hata sınıflandırma konusunda yaşanan problemdir. Uygunsuzluk bildirimine göre üç ay içerisinde uygunsuzluk giderilmişse, uygunsuzluğun giderildiğine dair bildirimin WIPO’ya gönderildiği tarih başvuru tarihi ve koruma başlangıç tarihi olur (Yönetmelik madde 15/1).

3- Yenileme Süresinin Tespiti ve Hesaplanması

Madrid Protokolü madde 7/3 fıkrasında yenileme süresi gelen marka tescili ile ilgili sahibine ve/veya vekiline resmi olmayan bir hatırlatma yapılacağı ifade edilmektedir. Fakat Yönetmelik madde 90’da bu bildirimin WIPO tarafından ilgilisine gönderilmemesi nedeniyle yenileme süresinin kaçırıldığının mazeret olarak ileri sürülemeyeceği düzenlenmiştir. Yani tescil sahibi, süreyi kendisi hesaplamakla ve takip etmekle yükümlüdür.  

Uluslararası marka tescil başvurusu, koruma süresinin dolacağı tarihten önceki altı ay içerisinde herhangi bir gün yenilenebilir. Ayrıca koruma süresi dolduktan sonraki altı ay içinde de ek ücret ödemek sureti ile yenileme işlemi yapılabilir(Protokol m.7/f.4). Yenileme işlemi altı aylık normal yenileme süresi içerisinde de yapılsa, sonraki altı aylık geç dönem yenileme şeklinde de yapılsa yenileme tarihi olarak kabul edilecek ve markanın koruma tarihi olarak güncellenecek tarih, koruma süresinin bittiği tarih olacaktır(Yönetmelik m.95).

4- Uluslararası Marka Tescilinin Yenilenmesi İşlemleri

4.1. Uluslararası Marka Tescili Yenileme Ücretinin Hesaplanması

Uluslararası marka tescilinin yenilenmesi işlemi için yatırılması gereken ücretin hesaplanması için Fee Calculator aracından ücret hesabı yapılmalıdır. Bu aracın yenileme işlemlerinde yatırılacak ücretin hesaplanması amacıyla kullanılması noktasında formun nasıl doldurulması gerektiği Fee Calculator Aracı ve Uluslararası Marka Tescil İşlemlerinde Ücret Hesaplama başlıklı makalemizde anlatılmıştır. Ücretle ilgili gerekli bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca belirtmek gerekir ki uluslararası marka tescilinin yenilenmesi ücret kredi kartı ile ödenebilir.

4.2. Uluslararası Marka Tescili Yenileme Ücretinin Ödenmesi ve Başvuru İşlemlerinin Yapılması

Fee Calculator aracından ücret hesaplaması yapıldıktan sonra, WIPO IP Portal üzerinden kullanıcı girişi yapılarak, çevrimiçi olarak uluslararası marka tescilinin yenilenmesi başvurusunun yapılması mümkündür. Başvuru linkine buradan ulaşabilirsiniz. TPMK üzerinden uluslararası marka tescili yenileme işlemi yapılamamaktadır. Ayrıca uluslararası marka tescili sahipleri IP Portal yerine MM11 formunu doldurarak ve WIPO’ya göndererek de yenileme işlemi yapabilirler.

4.3. Sonraki Belirleme ile Koruma Kapsamına Alınmış Ülkede Marka Tescilinin Yenilenmesi Tarihi

Sonraki belirleme işlemi nedeniyle yeni bir ülkede uluslararası marka tescili işlemi yapılmış ise bu yeni ülkedeki marka tescilinin koruma tarihi; i. WIPO’ya doğrudan veya online başvuru yapılmışsa bu tarihten, ii. TPMK üzerinden başvuru yapılmışsa ve TPMK iki ay içerisinde WIPO’ya bildirimde bulunmuşsa TPMK’ya başvuru tarihinden başlar ve esas uluslararası marka tescilinin koruma süresinin sona ermesi ile koruması sona erer. Diğer bir deyişle, WIPO sicilinde dört yıldır tescilli markanın sonraki belirleme yoluyla Almanya’da da tescil edilmesi için başvuru yapılmışsa, bu markanın yenileme süresi Almanya için başvurunun yapıldığı tarihten on yıl sonra değil, ilk başvurunun yapıldığı tarihten on yıl sonra (örnekte Almanya başvurusundan altı yıl sonra) gelecektir (Protokol m.3/f.2/son cümle; Protokol Yönetmeliği m.31/f.2).

Sonuç Olarak

Uluslararası marka tescilinin koruma süresi, TPMK’ya başvuru tarihinden başlar. İstisnai durumlar haricinde başvuru tarihi, uluslararası başvurunun TPMK’ya yapıldığı tarihtir. Yenileme süresinin hesaplanmasının ardından; Fee Calculator aracı ile yenileme ücreti hesaplanmalıdır. Bu aracın kullanımı ile ilgili yazımız için tıklayınız. Yenileme işlemi için WIPO IP Portal veya MM11 formu kullanılabilir. Yenileme işlemi koruma süresinin bitiminden önceki altı ay içinde veya ek ücret ödeyerek sonraki altı ay içinde yapılabilir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 27.09.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.