Marka Yayımına İtiraza Karşı Görüşte Kullanım İspatı Talepleri ve Sonuçları

 

1- Marka Yayımına İtiraza Karşı Görüş

Bilindiği üzere Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 18. Maddesi gereğince, marka tescil başvurusunun Bülten’de yayımından sonra ilgililer marka başvurusu yayımına itiraz edebilirler. Bu itirazın süresi 2 ay olup, genellikle uygulamada itiraz edene ait markanın aynısı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzeri olduğu iddiası ile itiraz edilmektedir. Marka başvuru sahipleri yayıma itiraz dilekçesi kendilerine tebliğ edildiğinde buna alelade cevaplar vermekte, ‘hayır benzer değil’ ya da ‘karıştırılma ihtimali yok’ gibi hukuki dayanağı olmayan gerekçesiz cevaplar vermektedirler. Marka yayımına itiraza karşı görüş dilekçelerinde marka başvuru sahiplerinin çok önemli bir hakkı bulunmaktadır. İtiraz eden kişinin markasının, itiraz sahibince “ciddi biçimde” kullanıldığının ispatlanmasını talep etme hakkı olarak özetlenebilecek “kullanım ispatı” talepleri marka hukukunda değerli yer tutar.

2- Marka Yayımına İtiraza Karşı Görüşte Kullanım İspatı Talepleri

2.1. Kullanım İspatı Tabi Nedir?

Kullanım ispatı talebi, marka başvurusu yayımına itiraz eden itiraz sahibinin, itiraz başvurusuna gerekçe tuttuğu markasını, Türkiye’de “ciddi biçimde” kullandığını ispatlaması için deliller sunmasının talep edildiği, marka başvurusu sahibi tarafından kullanılabilecek bir haktır. Kullanım ispatı talebi ileri sürülmüşse, itiraz sahibinin artık bir ay içerisinde çeşitli deliller sunarak markasını Türkiye’de geriye dönük olarak beş yıldır ciddi biçimde kullandığını ispatlaması gerekir. Gerek bir aylık sürenin delilleri toplamak için yeterli olmama ihtimali, gerek ihmal edilme ihtimali nedeniyle bu hakkın kullanılması önem arz edebilir.

2.2. Kullanım İspatı Talebi Şartları?

Kullanım ispatı talebinin ileri sürülebilmesi için, itiraz edenin markasının Türkiye’de beş yıldır tescilli olması gerekir. Beş yıllık süre marka başvuru sahibinin başvuru tarihinden başlar ve geriye doğru hesap edilir. Başvuru tarihinden geriye bakıldığında beş yıldır tescilli olmayan markalar için kullanım ispatı talebinde bulunulamaz. Fakat bu noktada, itiraz eden marka sahiplerinin genellikle yıllardır faaliyet gösteren ortalama büyüklüğün üzerinde firmalara ait olduğu düşünülürse, beş yıllık süre rahatlıkla çoğu kez karşılanabilecektir.

2.3. Kullanım İspatının İleri Sürülme Şekli ve Kuralları

Yayıma itiraza karşı görüş dilekçesi, yayım itiraz dilekçesinin başvuru sahibine tebliğinden itibaren bir ay içerisinde sunulması gerekir. Bu bir aylık süre içerisinde “kullanım ispatı talebi” de ileri sürülmek zorundadır. Aksi halde kullanım ispatı talebinde bulunulmamış sayılır. Bunun yanında kullanım ispatı talebi, hangi marka için yapılmışsa o markanın tescil numarasını içermek zorunda, açık, net ve koşulsuz olmak zorundadır. Bu şartları taşımayan talepler yapılmamış sayılır. (Uyg. Yön. Madde 19/2)

2.4. Kullanım İspatı Talebine Karşı Sunulan Delillere İtiraz Süresi: 1 AY.

Kullanım ispatı talebi kendisine tebliğ edilen itiraz sahibi, bir ay içinde delillerini sunmak zorundadır. Bu delillerle beş yıldır ciddi bir biçimde markayı kullandığını ispat etmek zorundadır. Uygulama Yönetmeliği hangi delillerin geçerli kabul edileceğini düzenlemiş ve bu delillerin nasıl düzenlenmesi, nasıl sunulması gerektiğiyle ilgili kurallar getirmiştir. “Deliller; ambalaj, etiket, fiyat listesi, katalog, fatura, fotoğraf ve gazete ilanı gibi her türlü destekleyici dokümanı içerebilir.” Şeklindeki düzenleme ile hangi delillerin kabul edileceği açıklanmıştır. Bu deliller marka başvurusu sahibine tebliğ edilir ve görüşlerini bildirmesi istenir. Başvuru sahibi bu delillere bir ay içinde itiraz ederek, delillerin “ciddi kullanımı” ispat etmeye elverişli olmadığı savunulabilir.

2.5. Kullanım İspatı için Delil Sunulmaz veya Yetersiz Olursa

Kullanım ispatı talebini yerine getiremeyen, zamanında delil sunamayan veya sunsa da geriye dönük beş yıllık süredeki ciddi kullanımı ispata elverişli görülmeyen deliller sunan itiraz sahibinin itirazları reddedilir. Böylece itiraz sahibinin markası ile benzer olduğu iddia edilen marka başvurusu, itirazların bu yönü incelenmeden / benzerlik incelenmesi yapılmadan tescil edilebilir. Bu yönüyle kullanım ispatı talebine ve bu taleplere karşı yapılacak delil sunma işlemlerine özel önem verilmesi gerekir. Ayrıca kullanımın bazı sınıflar yönünden ispatlanması halinde, ispatlanamayan bazı sınıflar yönünden yayıma itirazlar reddedilebilir.

Sonuç Olarak

Kullanım ispatı talepleri, marka hukukunda ve marka tescil sürecinde değerli bir konuma sahiptir. Gerek marka başvuru gerçekleştirenler gerekse de başvuruya itiraz edenler tarafından önemle ve dikkatle incelenmelidir. Başvuru sahibi kullanım ispatı talebi ile itiraz sahibini birtakım deliller sunmaya mecbur bırakır. İtiraz sahibi de bu aşamada yeterli delil toplamalı ve beş yıllık sürede ciddi kullanımının bulunduğunu açıkça ortaya koymalıdır. Aksi halde “benzerlik” iddiaları ve itirazları reddedilecek, benzerlik incelemesi yapılmadan marka tescil edilebilecektir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 10.06.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.