Marka Nedir? Marka Tescili Neden Önemlidir?

 

1- Marka Nedir?

Marka, bir işletmenin ürettiği ürünleri veya sunduğu hizmetleri, rakip işletmelerin ürünlerinden ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan, ürün ve hizmetlere ayırt edicilik kazandıran işaretler, logolar, isimlerdir. Markalaşmanın günümüzde kazandığı önem ve değer tartışmasız çok büyüktür. Marka, tüketicilere / alıcılara birtakım güvenceler verme aracı olarak görülmektedir. Marka, ürünün veya hizmetin kalitesi, firmanın garanti politikaları, servis ve bakım gibi ikincil hizmetleri hakkında üreticilerin zihinlerinde pozitif yargı oluşturan bir özelliğe sahiptir.

2- Marka Tescili Neden Önemlidir?

Markanın tescil edilmesinin birden fazla yönü, sonucu ve etkisi bulunur. Marka tescili, işletmenin ürünlerinin veya hizmetlerinin korunması, değer kazanması, taklit edilmesini engellemesi, ayırt edicilik kazanması gibi etkilere sahiptir.

2.1. Marka Tescili Koruma Sağlar

Marka tescili, marka isminin korunmasını sağlar. Tescilsiz olarak marka kullanımı, marka sahibini birtakım riskler altında bırakır. Bunların başında, kötüniyetli kimselerin marka isminin tescilsiz olduğunu öğrenip, bu marka için tescil başvurusu yapıp gerçek hak sahiplerinin kullanmasını engelleme veya bu markayı gerçek hak sahibine fahiş fiyatlarla satmaya çalışma gibi hileli işlemler gelmektedir. Markanın gerçek hak sahibi, kötüniyetli kimselerin bu davranışlarını bertaraf edebilecek hukuki imkanlara sahip ise de – markanın hükümsüzlüğü davası gibi – bu davanın kesinleşmesine kadar geçecek 4-5 yıllık süreçte hukuki birtakım sorunlarla karşılaşma ihtimali sorun yaratabilecektir.

2.2. Marka Tescili Taklitleri Engeller

Marka tescili sahipleri, markasal haklarını ihlal eden taklit ürün üreten, satan ve benzeri faaliyetlerde bulunan kimselerin bu faaliyetlerini kısa sürelerde engelleme ve ürünleri toplatma, imha ettirme, tabela ve basılı ürünleri toplatma gibi imkanlara sahip olacaktır. Günümüzde markasal tanınırlığa sahip olan isimleri taklit ederek aynısını veya benzerini kendi ürünlerinin üzerine basarak hileli davranışlarda bulunarak ihracat yapan veya iç piyasaya ürün arz eden ülkeler sıralamasında Türkiye, Çin’in ardından ikinci sırada gelmektedir. Bu nedenle Türkiye gibi ülkelerde marka tescili taklitlerini engelleme ve ürünlerini imha ettirme gücü bakımından büyük öneme sahiptir.

2.3. Marka Tescili İşletmeye Değer Katar

Marka tescili, işletmenin maddi değerine ve bilançosuna pozitif katkıda bulunur. Bunun yanında işletmenin; sürekliliği ve güvenilirliği bakımından da büyük bir gösterge sayılır. Marka tesciline sahip bir işletmenin, aynı ölçek ve büyüklükteki rakip firmalara kıyasla, kredibilite konusunda da dikkat çekici ölçüde önde olduğu görülebilir. Marka yeterli tanınırlığa eriştiğinde, marka tescil belgesi tek başına satılabilir/devredilebilir nitelikte bir değer olduğundan, sahibine, işletmeden ayrı devir hakkı verir.

2.4. Marka Tescili Ayırt Edicilik Kazandırır

Türkiye’de ayırt edicilik ve tanınırlık kazanmış bulunan markaların, bu büyüklüğe kavuşmadan çok önce hatta kuruluş aşamasında marka tescili işlemlerini yürüttüğü tecrübe edilmektedir. Vizyoner işletmelerin, kendi büyüklüklerine ilişkin kısa vadeli planları, işletmeleri marka tescili yaptırmaya itmektedir. Tescil işlemi, işletme faaliyetlerini doğrudan pozitif etkilemiyor ise de sektörde hızlı büyüme gösteren işletmelerin ayırt edici niteliklerine katkı sağlar.

Sonuç

Marka tescili ya da toplumda kullanılan diğer ismi ile isim tescili, firmanızın ürünlerinin veya hizmetlerinin korunması ve kullanılan ismin / markanın başkaları tarafından taklit edilmesinin önüne geçilmesi anlamına gelir. Marka tescili, birçok yönüyle işletmenizin tanınırlığının arttırılmasında önemli bir aşamayı ifade eder. 

Detaylı bilgi, marka tescil ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz. 14.12.2020

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.