Firma İsim Tescil - Firma İsim Patenti Nasıl Alınır

1- Firma İsim Tescil – Firma İsim Hakkı

Sınai Mülkiyet Kanunu madde 3/1-a bendi uyarınca herhangi bir ticari faaliyeti olmasa bile bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı maddenin b bendi uyarınca “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler” firma isim tescil yoluyla tescil ettirmek istedikleri isimlerin mülkiyetini kazanabilirler. Firma isim hakkı olarak adlandırılan durum aslında “marka tescili” işlemidir. Diğer bir deyişle, gerçek kişi veya tüzel kişilerin kullanacağı firma isimlerini “marka tescili” yolu ile koruma altına alması ve bir başkası tarafından kullanımının engellenmesi mümkündür.

2- Firma İsim Patenti Nasıl Alınır?

Yukarıdaki bölümde de açıklandığı üzere uygulamada firma isim patenti olarak adlandırılan işlem aslında marka tescilidir. Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na kayıtlı resmi Marka Vekili aracılığıyla yapılabilir. Kimler isim patenti – marka tescili yapabilir konusunda daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.  

Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından alınan başvuru önce şekli incelemeden geçirilir ve başvuruda bir eksiklik – hata olup olmadığı kontrol edilir. Ardından marka tescil başvurusuna konuda edilen firma isminin tesciline engel teşkil edebilecek tescilli bir marka olup olmadığı Kurum kayıtlarında araştırılır. Bu araştırma sonucunda başvurunun reddine karar verilmesine sebebiyet verecek tescilli bir marka varsa başvuru reddedilir. Böyle bir sorun yaşamamak için başvuru yapmadan önce firma isim tescil sorgulama işleminin titizlikle yürütülmesi gerekir. Eğer bu önaraştırma adımı gereği gibi yapılmazsa başvuru reddedilir ve ödenen paralar boşa gider.

3- Firma İsim Hakkı Sorgulama

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan incelemede mevcut tescilli markalar ile başvuru markası arasında işaret benzerliği bakımından “aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerlik” halinin mevcut olması gereklidir. Bu incelemenin sonucunda Kurum tarafından nasıl bir karar verileceğinin anlaşılabilmesi / önceden değerlendirilebilmesi için Marka Hukuku alanında uzman bir Marka Vekili ile çalışma yapılması gerekir. Çünkü bu incelemenin teknik detaylarını anlamak uzmanlık gerektirir. Konuyla ilgili detaylı bir yazımız için tıklayınız. Marka vekili olarak biz sizin adınıza bu araştırmayı en doğru şekilde yapar ve firma isim sorgulama sonucuna göre markanızın tescil edilebilirlik kabiliyetini sizinle paylaşırız. 

4-  Firma İsim Tescil Fiyatları

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2023 yılında belirlenen isim tescil ücreti tek sınıf için 760,00 TL, iki sınıf için 1.520,00 TL, üç sınıf için 2.390,00 TL ve takip eden her sınıf için 870,00 TL şeklinde belirlenmiştir. Bu rakamlar, başvuru maliyeti niteliğinde olup, ismin tescili halinde ödenecek tescil harcı 1.960,00 TL olarak ayrıca Kurum’a ödenecektir. Detaylı bilgilendirme için tıklayınız

Sonuç Olarak

Uygulamada marka tescili kavramı yerine, firma isim tescili, firma isim patenti alma, firma isim hakkı alma gibi tabirlerin yerleşik olarak kullanıldığı görülmektedir. Esasında tüm bu ifadeler ile kastedilen işlem marka tescilidir. Marka tescili işleminin en önemli bölümü başvurudan önce yapılacak önaraştırmadır. Bu araştırma ile birlikte firma isim hakkı sorgulama işlemi yapılmış olur ve markanın tescil edilebilir olup olmadığı değerlendirilebilir. Böylelikle olası para kayıpları engellenmeye çalışır. Çünkü firma isim tescil sorgulama işlemi yapılmadan başvuru yapılırsa, başvurunun reddedilmesi ihtimali doğar ve bu durumda ödenen paralar geri alınamaz.  Bunun için hem önaraştırma adımı hem de tescil başvurusu işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na kayıtlı yetkili bir Marka Vekili ile çalışmak önem arz eder.

Daha fazla bilgi, marka davaları, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 03.01.2023

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.