Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Marka Tescilini Kim Yapar?

 

1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir?

Türkiye’de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir. Bu linkten size, "marka vekili" olduğunu söyleyen veya marka tescili yapabileceğini söyleyen kişinin ismini aratarak sicile kayıtlı yetkili marka vekili olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Marka vekili olmayan avukatlar, muhasebeciler, mali müşavirler, reklam ajansları, danışmanlık firmaları ve benzeri firmalar marka tescil işlemi yapamazlar. Ülkemizde maalesef herkes her işi yapabileceğini iddia etmektedir. Ardından ofisimizi arayıp, “ben bu işi batırdım, toparlar mısınız?” diye yana yakıla hak kaybının telafisi için uğraşmaktadır. Ofisimizi arayan mali müşavirler, avukatlar, reklam ajansları, danışmanlık firmaları; kendilerine hiçbir sorumluluk atfetmeden, “ben birisinin e-devlet şifresini aldım, buradan onun adına marka başvurusu yaptım, ama bunu da yanlış yapmışım şimdi nasıl düzeltiriz, süreyi kaçırmışım ne yapabiliriz, şu dilekçenin nereden verileceğini bilmiyorum nereden veririz” şeklinde sorular sormaktadır. Bu sorular bizi bu makaleyi yazmaya itmiştir.

2- Marka Vekilliği Nedir?

Marka Vekilliği, iki yılda bir Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açılan ve iki aşamalı sınavdan oluşan, bu sınavlardan geçilerek, mesleki sorumluluk sigortası primleri de ödendikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’nun tuttuğu Marka Vekilleri siciline kayıt olunarak yapılabilecek zorlu bir meslektir. Bu sınavlara, yukarıdaki paragrafta sayılan arkadaşlar da girmekte fakat sınavı geçememektedir. Kimi “danışman” veya yukarıda sayılan kişilerin iddia ettiği gibi “ne var ben de yaparım” diyerek girişilen marka tescil süreçlerinde hazin sonu yaşamamak için, zamanında bu sınavlara girmiş, on binlerce kişi arasından sıyrılmış ve Marka Vekilliği siciline kayıtlı Marka Vekilleri ile çalışmak herkesin menfaatine olacaktır. Aksi takdirde para, zaman ve hak kaybı yaşanacağı gün gibi ortadadır. Belirtmek gerekir ki TPMK tarafından açılan bu sınavlara her iki yılda bir on binlerce kişi girer ve fakat sadece 50-60 kişi sınavı geçebilir. Geriye kalan arkadaşlar zaten bu mesleği yapacak yeterliliğe sahip olmadıklarını sınav belgesi ile ispat etmiş olurlar. Fakat ne var ki Türkiye böyle bir ülke değildir. Hiçbir sorumluluk hissetmeden Google makalelerine “marka vekilliği öyle çok da zor bir iş değil” yazabilecek kadar ileri giden arkadaşlar da vardır. Bu arkadaşları ciddiye almamak gerektiği halde dosyalarını bunlara emanet edenler de malum sonlarını beklemeye başlarlar. Çünkü Marka Vekilliği hizmetlerini e-devletten başvuru yapmaktan ibaret sanan arkadaşlar, sonraki itiraz ve benzeri süreçlerde bizi arayıp, “bunu nasıl yapıyoruz bilmiyorum, yardım eder misiniz” diyorlar.

3- Marka Tescilini Kim Yapar?

Marka tescil işlemlerinizi şirket adına tescil olunacak şekilde yapmanız gerekirken şirket adına değil de gerçek kişi olarak şirket ortağı adına marka tescili yaptırdınız değil mi? Kandırıldınız. Bunun sebebi yukarıda isimleri sayılan arkadaşların sizi yanıltarak “aslında şirket adına olmak zorunda değil, senin adına da olur ‘abi’, fark etmez” demesinden kaynaklanmaktadır. Gerçek şudur: şirket tarafından kullanılacak bir marka şirket adına tescil edilmelidir. Eğer böyle yapılmazsa, ortaya çıkacak vergisel sorumluluklar hakkındaki makalemizi için şurayaileride kullanım ispatı talep edildiğinde kullanımınızı ispatlayamayacağınız için yaşayacağınız sorunlar hakkındaki makalemizi için de şuraya tıklayıp ortaya çıkabilecek olası sorunların birkaçı incelenebilir.

Peki bu arkadaşlar neden şirket adına başvuru yapamıyor? Çünkü yetkisi yok. Çünkü sadece şahsa ait e-devletten girip işlem yapabiliyor. Çünkü şirketin e-devleti yok. Çünkü başvuruyu yapan arkadaşların, EPATS sistemine tüzel kişi vekili olarak girip başvuru yapma imkanı yok. EPATS sistemini sadece Marka Vekili kullanabilir ve şirket adına marka tescil başvurusunu sadece YETKİLİ Marka Vekilleri yapabilir. Gerçek kişi adına başvuru yapılacak olsa bile bu işin kolay olduğunu iddia ettiği halde sınavı geçememiş arkadaşlarla çalışılması halinde, marka başvurusunun ilerleyen aşamalarında karşılaşılacak olası itirazlar hakkında gerekli dilekçeler de gerektiği şekilde verilemeyecektir. Ya süresini kaçıracak ya da dilekçeyi kötü/yetersiz bir şekilde hazırlayacaktır. En iyi ihtimalle “baroya onaylatma ücreti ödenecek” – “TPMK dilekçe harcı istiyor” gibi yalanlar ile örtülü hizmet bedeli ödenecek ve marka sahiplerinin iradesi ücret bakımından sakatlanmış olacaktır.

Sonuç Olarak

Dolandırılmamak için Türk Patent ve Marka Kurumu sicilinde aktif olarak kayıtlı bulunan Marka Vekilleri ile çalışmak gereklidir. Eğer eskiden Marka Vekili iken mesleki sorumluluk sigortası primleri ile sicil yenileme ücretleri pahalı geldiği için bunları ödeyemeyen ama piyasada kendisini hala daha Marka Vekili imiş gibi tanıtan kimselerle ya da Marka Vekilliği siciline kayıtlı olmayan avukatlarla, muhasebecilerle, reklam ajansları ile veya danışmanlık firmaları ile marka tescil işlemleri konusunda çalışma yürütülürse, marka sahiplerinin hak kaybına uğratılma ihtimali yüksektir. Hak kaybına uğramamak için yetkili Marka Vekili ile çalışmak gerekir.

Daha fazla bilgi, marka davaları, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 06.05.2022

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.