Ticaret Unvanının Markasal Kullanımı ve Eskiye Dayalı Ünvanın Alan Adı Olarak Kullanılması

 

1- İşletme Adı ile Tescilli Markanın Karşı Karşıya Gelmesi

Şu yazımızda detayları ile açıkladığımız üzere, tüzel kişiler bakımından ticaret sicil gazetesinde tescilli ticari ünvanları ile tüzel kişiliği bulunmayan gerçek kişi tacirler ile esnaf büyüklüğündeki işletmelerin ilgili odada tescilli işletme adları Sınai Mülkiyet Kanunu madde 6 kapsamında “ticaret ünvanı” korumasına sahiptir. Ticaret ünvanı dışında koruması olan diğer tescilsiz haklar hakkında bilgi almak için tıklayınız. Bu koruma kapsamında üçüncü kişilerin sonraki tarihli marka tescil başvurusuna itiraz edilebileceği gibi süresi içerisinde hükümsüzlük davası açılarak markanın sicilden terkini de sağlanabilir. Bunun yanında bu davalar açılmasa bile sonraki tarihli tescilli marka sahibi ticaret ünvanı koruması veya işletme adı korumasına yararlanan kişiye karşı “marka ihlalinden” kaynaklanan davalar ile birtakım talepler (tazminat ve kullanımın durdurulması gibi) ileri süremez. Bu hakların ileri sürülüp sürülemeyeceğinin denetlenmesi noktasında kilit kavram “markasal kullanım” kavramıdır. Eğer önceki tarihli unvan sahibinin kullanımları markasal kullanım teşkil ediyorsa bu kullanımın engellenmesi ve durdurulması ile tazminat davaları açılabilir. Fakat markasal kullanım teşkil etmeyen “işletme adının işlevine uygun kullanımlar” engellenemez.

2- Web Sitesi Alan Adının Markasal Kullanım Olarak Değerlendirilip Değerlendirilemeyeceği Sorusu

Bu yazının konusu günümüzün kritik mecralarından biri olan web sitesinin markasal kullanım kavramı karşısındaki durumudur. Önceki tarihli ticari unvan veya işletme adının “alan adı” olarak kullanıldığı hallerde bu kullanımın markasal kullanım kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorunu günümüzde hukukçuları meşgul etmeye devam eden bir konudur. Yargıtay’ın aşağıda paylaşılan kararında ve şu makalemizde teferruatları ile incelenen 2021 tarihli kararında da görüldüğü üzere Yargıtay; işletme adının alan adı olarak kullanımını markasal kullanım olarak değerlendirmemekte ve ihlal iddialarından kaynaklanan davaları reddetmektedir:

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 05.06.2017 tarihli, 2016/416 E. - 2017/3406 K.  sayılı kararında: “Mahkemece, uyulan bozma ilamı, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, 556 sayılı KHK'nın 9/e maddesinde internet sitesi alan adında marka kullanımı konusunun düzenlendiği, işareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bir bağlantısı olmaması koşuluyla, işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde, alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimlerde kullanılmasının marka hakkı sahibince yasaklanabilir olduğunun düzenlendiği, ancak davalının internet alan adı olarak kullandığı ibarenin 2005 yılından beri kullana geldiği ticaret ünvanı ve işletme adı olduğu, davacının ise 22.12.2008 tarihinde marka üzerinde tescille hak elde ettiği,davalının kendi adını ve eskiden beri kullandığı işletme adını kullanımının haklı ve meşru hal ve marka hakkı kapsamı dışında kalan istisnai hallerden sayılması gerektiği,dolayısıyla davalı tarafından oluşturulan "www.... .biz" isimli internet sitesindeki alan adı olan "..." ibareli kullanımının meşru olduğu, marka hakkına tecavüz edildiği hususunun kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.”

Sonuç Olarak

Görüldüğü üzere, önceki tarihli ticari unvan sahibi, bu ünvanını markasal kullanım olarak nitelendirilebilecek biçimde kullanmadığı sürece ticari ünvanını kullanmaya devam edebilir. Bu kullanım engellenemez. Zira onun eskiye dayalı meşru bir kullanım hakkı vardır. Bu noktada web sitesi alan adı olarak ticari ünvanın kullanımı, sonraki tarihli tescilli marka hakkını ihlal eder mi sorusu gündeme gelir. Yargıtay şu makalemizde incelenen 2021 tarihli kararında da yukarıda bahsi geçen 2017 tarihli kararında da web sitesi alan adının eskiden gelen ticari unvan hakkına dayalı olarak alınması ve kullanılması halinde, bunun markasal kullanım olarak nitelendirilemeyeceğine hükmetmiştir. 

Daha fazla bilgi, marka davaları, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 06.12.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.