Youtube'da Ticari Marka İhlali ve Youtube Aracılığıyla Çözüm Yolları

 

1- Youtube’da Ticari Marka İhlali

Yazımıza şu çarpıcı cümle ile başlamak istiyoruz: “YouTube politikaları, videoların ve kanalların ticari markaları ihlal etmesini yasaklar.” Bu cümle, Youtube’un resmi sayfasında ticari markaların korunması ile ilgili bölümden alıntıdır. Bu cümle, Youtube’un ticari marka hakkı sahibi üçüncü kişileri korumak için elinden gelen özeni göstereceğine dair bir taahhüt sunmaktadır. Youtube, bu taahhüdünü, marka hakkı sahiplerini korumak için gerekli araçları sağlayarak yerine getirmeye çalışmaktadır. Ne var ki marka hakkı sahipleri Youtube’un bu araçlarından haberdar değildir.

Günümüzde Youtube, Instagram, Twitter ve Google gibi sosyal mecralarda marka hakkı ihlallerine yönelik davranışlarda artış görülmektedir. Özellikle de sosyal medya kimliklerinin arkasında “tespit edilemeyeceği” izlenimi ile içerik üreticileri daha rahat hareket etmekte, eylemlerinin hukuki sonuçlarının olmayabileceği sanısına kapılmaktadır. Oysa gerek hukuki başvuru yolları ile erişimin engellenmesi, gerekse de çeşitli hukuk/tazminat ve ceza davaları ile ihlalcilerin bu eylemleri hukuki yaptırıma çarptırılabilmektedir. Bu yazımızda Youtube’da marka ihlallerinin hukuki ve cezai dava yollarıyla engellenmesi yerine Youtube başvuru formları yoluyla marka hakkının ihlalinde çözüm önerileri incelenecektir.

2- Youtube’da Marka İhlali ve Youtube’a Başvuru İmkanı

Youtube ve elbette Google, marka ihlalleri, telif hakkı ihlalleri ve diğer yasal olmayan içeriklerin üretimi ve paylaşımı konusunda oldukça titiz çalışmalar yürüten kurumsal mecralardır. Bu tür fikri mülkiyet haklarının ihlali halinde Youtube veya Google tek çözüm mercii değilse bile, şikayet bildirim formu gibi çeşitli araçlarla kullanıcılarının ihlalci davranışlarda bulunmasını engelleyebileceğini üçüncü kişilere taahhüt etmektedir. Bu nedenle bir dava açmak, Savcılık şikayeti gerçekleştirmek gibi imkanların yanında Youtube kanalıyla çözüm yöntemlerinin de bilinmesi ve kullanılması faydalı olacaktır.

3- Ticari Marka İhlallerinde Youtube’a Başvuru Yoluyla İçeriğin Kaldırılması

Youtube, içerik üreticilerinden birinin veya birden fazlasının ticari markanızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız, bununla ilgili şikayet bildirim formu göndermenize imkan tanımaktadır. Ticari marka ihlali şikayet bildirim formu Youtube tarafından incelenir ve aşağıdaki şartlar mevcutsa markanızı ihlal eden içeriği yayından kaldırır:

  1. Markanız Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli olmalıdır. Her ne kadar Youtube tescil şartı aramakta ise de markanızın tescilsiz kullanım yoluyla üstün hak elde etmiş olması halinde veya tescil başvurusunun yapılmış olması halinde şikayet bildirim formunda bu durumları belgelendirerek başvuru yapabileceğiniz kanaatindeyiz. Nitekim Youtube, tescilli marka ile “kafa karışıklığı” yaratabilecek biçimdeki kullanımları yasaklar.
  2. Markanızın ihlali, açıkça anlaşılır biçimde hak ihlali oluşturmalıdır. Youtube burada, markanızın benzer marka yoluyla ihlali halinde detaylı inceleme yapamayacağını, benzerlik incelemesi noktasında karar mercii gibi davranamayacağını açıklamaktadır.
  3. Başvuru, bu form kullanılarak yapılmalıdır. E-posta, faks ya da diğer klasik metodlar ile yapılacak başvurular kabul edilmemektedir. Bu formun doldurulması sırasında dikkat edilmesi gereken incelikli noktalar bulunduğu da unutulmamalıdır.

Sonuç Olarak

Youtube, üçüncü kişilerin ticari marka haklarını korur ve bunun için kullanıcılarının / içerik üreticilerinin video ve diğer içeriklerini, başvuru halinde incelemeye alır. Youtube’da ticari marka hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız, yukarıda sayılan şartlar da mevcutsa, başvuru formunu doldurarak ticari marka ihlali bildiriminde bulunabilirsiniz. Bununla da yetinmeyip, hem kanal sahibine ihtarname, hem şartları varsa kanal sahibinin Savcılık nezdinde şikayeti hem de tazminat ve hukuk davaları açmayı değerlendirebilirsiniz. Markanız tescilli değilse, bizimle iletişime geçebilir, hızlı bir şekilde markanızın tescili için başvuru yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 14.06.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.