Twitter Ticari Marka İhlali ve Twitter Ticari Marka İhlal Şikayet Formu

 

1- Twitter’da Ticari Marka İhlali

Sosyal medya mecralarında marka ihlalleri ve bu mecralar tarafından ortaya konan çözüm mekanizmaları konulu yazı serimize devam ediyoruz. Daha önce Youtube Ticari Marka İhlali ile yazımızı ve İnstagram Ticari Marka İhlali ile ilgili yazımızı paylaşmıştık. Bu kez Twitter’da marka ihlalinin varlığı halinde Twitter’a başvuru şartları ve başvuru yöntemi hakkında bilgilendirmelere yer verilecektir. Gerçekten de sosyal mecralarda ticari marka ihlalleri her geçen gün artmakta ve mahkeme kanalıyla çözüm yöntemlerinde çeşitli aksaklıklar yaşanabilmektedir. Bu nedenle bu yazıda Twitter’ın kendi iç mekanizmasını kullanma imkanı incelenecektir.

2- Twitter’da Marka İhlali ve Twitter’a Başvuru İmkanı

Tescilli marka hakkı sahibinin, markasını ihlal eden kişiye karşı başvurabileceği çeşitli yollar bulunmaktadır. Şartlarının varlığı halinde Savcılık şikayet yoluna başvurabilir, marka ihlalinin önlenmesi ve durdurulması için hukuk davaları açabilir ve elbette tazminat davaları açabilir. Bu yollar Türkiye’de uzun yargılama süreleri ve dinamik internet ortamı karşısında etkisiz ya da düşük etkili görülebilmektedir. Bu noktada İnstagram, Youtube ve Twitter gibi sosyal mecraların kendi iç mekanizmalarının varlığı ve kullanımı önem arz eder. Daha önceki yazılarımızda da aktardığımız gibi İnstagram ve Youtube’da mevcut olan marka hakkı ihlali şikayet bildirim formu, Twitter’da da mevcuttur.

2.1. Ticari Marka İhlallerinde Twitter’a Şikayet Bildirim Formu Yoluyla Başvuru ve İçeriğin Kaldırılması

Twitter da Youtube ve İnstagram gibi kullanıcılarının ticari marka ihlali gerçekleştirmesine izin vermeyeceğini, bunun için marka hakkı sahiplerinin başvurularını değerlendireceğini ifade etmektedir. Youtube’da Marka İhlali ile ilgili yazımızda detaylı açıkladığımız üzere Twitter da mahkeme yerine geçerek marka ihlalinin var olup olmadığını değerlendirmez. Fakat açıklamalarında: “Bir başkasının ticari markasını, iş ilişkileriniz konusunda insanları yanlış yönlendirebilecek ya da akıllarını karıştırabilecek şekilde kullanmanız ticari marka politikamızı ihlal edebilir.” Bu nedenle bu başvurunun detaylı bir başvuru formu ile gerekli tüm belge ve bilgiler sağlanarak yapılması gerekir. Ticari marka ihlali şikayet bildirim formu Twitter tarafından incelenir ve aşağıdaki şartlar mevcutsa markanızı ihlal eden içeriği yayından kaldırır:

  1. Markanız Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli olmalıdır. Örneğin Youtube markanız tescilli olmasa da önceye dayalı kullanım hakkının ispatı halinde markanızın korunabileceğini ifade etmektedir. Fakat Twitter bu konuda daha sert bir politika ile “tescilli marka bilgilerini” başvuru formunda talep etmektedir. Bu noktada marka tescili başvurusuna ilişkin belgelerin bile yeterli olmayacağı belirtilmelidir. Markanız tescilli olmak zorundadır.
  2. Markanızın ihlali, açıkça anlaşılır biçimde hak ihlali oluşturmalıdır. Twitter bu noktada marka ihlalinin açıkça görülebilir ve anlaşılabilir olması şartını aramaktadır. Twitter tarafından bunun gerekçesi olarak, diğer sosyal mecralarda da olduğu gibi, benzerlik incelemesi yapmak gibi bir işlevinin bulunmadığı gösterilmektedir.
  3. Başvuru, bu formdan yapılmalıdır. Bu formun doldurulması sırasında dikkat edilmesi gereken incelikli noktalar bulunduğu ve başvurunuzun hukuki gerekçelerinin güçlü olmasının gerektiği, bu gerekçelerin başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını kökünden etkileyeceğini bilmelisiniz. Başvuru Avukat veya yetkili temsilci tarafından da yapılabilmektedir.

2.2. Twitter’da Kullanıcı Adı Yoluyla Marka İhlali Gerçekleştiriliyorsa

Twitter, diğer sosyal mecralardan farklı olarak, kullanıcı adı yoluyla gerçekleştirilen ticari marka ihlallerinde bu kullanıcı adının size devrini talep etmek hakkı sunmaktadır. Markanızın başkası tarafından kullanıcı adı olarak alınmış olması halinde marka ihlali şikayeti için Twitter’a başvurabilir ve bu kullanıcı adının size devrini talep edebilirsiniz. Aynı formu kullanarak kullanıcı adlarının marka ihlali gerçekleştirdiği yönünde Twitter’a şikayette bulunmak mümkündür. Gerçekten de şikayet edilen kullanıcı adı markanızı açıkça ihlal ediyorsa, twitter bu kullanıcı adının size devredebileceğini, fakat bunu garanti edemeyeceğini bildirmektedir.

Sonuç Olarak

Twitter, üçüncü kişilerin ticari marka haklarını korur ve bunun için kullanıcılarının / içerik üreticilerinin, tweet, kullanıcı adı, video, fotoğraf, hikaye ve diğer içeriklerini, başvuru halinde incelemeye alır. Twitter’da ticari marka hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız, yukarıda sayılan şartlar da mevcutsa, başvuru formunu doldurarak ticari marka ihlali bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu formun hukuki gerekçelerle ve dayanaklarla desteklenerek doldurulması, başvurunuzun olumlu sonuçlanmasın etki edecektir. Bu nedenle konu hakkında tarafımızdan destek almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca sadece Twitter formu yoluyla şikayeti ile de yetinmeyip, hem kanal sahibine ihtarname, hem şartları varsa kanal sahibinin Savcılık nezdinde şikayeti hem de tazminat ve hukuk davaları açmayı değerlendirebilirsiniz. Markanız tescilli değilse, bizimle iletişime geçebilir, hızlı bir şekilde markanızın tescili için başvuru yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 16.06.2021

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.