Tasarım Tescil Başvurusunun Reddi Kararına İtiraz

1- Tasarım Tescil Başvurusunun Reddi

Tasarım Hukuku ve tasarım tescil işlemlerine ilişkin detaylı düzenlemeler Sınai Mülkiyet Kanununun üçüncü kitabında, 55 inci maddesinden itibaren başlamak üzere düzenlenmiş durumdadır. Bu düzenlemelere göre tescili talep edilen tasarımın yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olması kanuni bir zorunluluktur (SMK md. 56/1). Tescili istenen tasarımın “aynısı” başvuru tarihinden evvel “dünyanın herhangi bir yerinde” kamuya sunulmuş ise yenilik unsurunu barındırmıyor demektir ve başvuru Kurum tarafından reddedilir (SMK md. 56/4). Kurum, başvurunun yenilik unsurunu inceler ve fakat ayırt edicilik unsurunu incelemez. Ayırt edicilik unsuru ancak tescil kararına üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmesi halinde incelenebilir (SMK md. 64/6).

2- Tasarım Tescil Başvurusunun Reddi Kararına İtiraz

2.1. İtiraz Edilecek Yer: Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu

Tasarım tescil başvurusunun reddi kararına karşı itirazlar Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na yapılır (SMK md. 68/1). İtirazın yazılı ve gerekçeli olarak yapılması zorunludur.

2.2. İtirazın Süresi: 2 AY

Sınai Mülkiyet Kanunu madde 67/1 hükmü gereğince tasarım tescil başvurusunun reddi kararına itiraz süresi iki aydır. İki aylık süre kararın başvuru sahibine tebliğ edildiği tarihten başlar. Tebligat ETEBS sistemi üzerinden yapılmaktadır. Fiziksel tebligat gelmez. Bu nedenle mail – mesaj bildirimleri dikkate alınarak sık sık ETEBS sistemine girilerek tebligatın kontrol edilmesi gerekir.

2.3. İtirazın Gerekçesi: Yenilik Unsuru Konusu

Uygulamada genellikle tasarım tescil başvurularının yenilik unsuru taşımadığı gerekçesi ile reddedildiği görülmektedir. Kararda “ekte belirtilen tasarımların daha önceden kamuya sunulduğu ve başvuruda yer alan tasarımların yeni olmadığı” ifade edilmektedir. Fakat kamuya sunulduğu iddia edilen tasarımlar genellikle yine başvuru sahibine ait sosyal medya paylaşımları ya da e-ticaret kayıtlarına ait görsellerdir.  Yani başvurucunun kendi tasarımı, daha önce kendisi tarafından internet ortamına yüklendiği için reddedilmektedir. Bu sorun karara itiraz edilerek aşılmaktadır. Zira Kurum bu hesapların başvurucuya ait olduğunu bilemez. İtiraz yolu ile bu durum ispatlanırsa, tasarımın tesciline karar verilebilir.

2.4. İtirazın Ücreti: 940,00 TL.

Tasarım tescil başvurusunun reddi kararına itiraz için Kurum’a ödenecek ücret 940,00 TL’dir. İtirazın sonucunda başvuru sahibi haklı bulunursa bu ücret iade edilecektir.

2.5. Ücretin İadesi: Sadece Yayım Ücreti

Tasarım tescil başvurusunun reddi halinde yayım ücreti olarak Kurum’a ödenen ücret iade edilecektir. Bu ücretin iadesi otomatik olarak gerçekleştirilemez. Ücret iadesi talebinde bulunarak Kurum’dan bu ücretin iadesi gerekir. Eğer karara itiraz edilmişse ücret iadesi talebi için itirazın sonucunun beklenmesi gerekecektir. İtiraz reddedilirse yayım ücreti yine iade edilir.

Sonuç Olarak

Tasarım tescil başvurusunun reddi kararı Kurum tarafından genellikle yenilik unsuru yokluğu nedeniyle verilmektedir. Ret kararına karşı iki ay içerisinde itiraz edilmesi mümkündür. İtiraz ücreti 940,00 TL’dir. İtiraz gerekçesi olarak ileri sürülebilecek gerekçeler genellikle, Kurumun ret kararına dayanak raporunda belirtilen tasarımlar ile başvuru konusu tasarımın “aynı” olmadığı veyahut bu tasarımların başvuru sahibi tarafından kamuya sunulduğu ve muafiyet kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde olacaktır.

Daha fazla bilgi, marka davaları, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 04.01.2023

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.