Tasarım Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Tasarım Tescil İncelemesi Şartları

 

1- Tasarım Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tasarım tescil başvurusu marka başvurusundan farklı ve özel nitelikli dinamikler barındırır. Tasarım tescil başvurularına ilişkin olarak farklı özellikle, tasarım bilgisi giriş, tarifname, görsel anlatım, görsellerin özellikleri, yayım erteleme, çoklu başvuru gibi konular, profesyonel bir danışmanlık hizmetini zorunlu kılmaktadır. Tasarım tescil başvursunun nasıl yapıldığı konusundan önce hangi ürünlerin ya da tasarımların "tasarım tescili" kapsamına girebileceğine ilişkin detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

2- Tasarım Bilgisi Girişi ve Başvuruda Dikkat Edilecek Noktalar

2.1. Tasarım Görselinin Sunulması Zorunluluğu

Korunmak istenen tasarımın açıkça anlaşılmasını sağlayacak uygun fotoğrafların, resimlerin, grafiklerin veya çizimlerin başvuruda gösterilmesi zorunludur. Ürünün fiziksel ortamda tasarlanması halinde çekilecek fotoğrafların çözünürlüğünün yüksek kalitede, çekim mesafesinin yakın olması gerekir. Ayrıca fotoğraflarda fonun sade ve net olması gerekmekte olup, başkaca ürünler ya da aksesuarlar yer almamalıdır. Tasarımın elektronik ortamda tasarlanmış bir grafiğinin sunulması halinde koruma kapsamının anlaşılabilmesi için gerekli sayıda ve gerekli açılardan görünümü içeren grafiğin yüklenmesi gerekir.

2.2. Ürün Adının Belirtilmesi Zorunluluğu

Tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün adının başvuru formunda belirtilmesi zorunludur. Tasarım uygulandığı ürünün adı, başvurucunun dilediği şekilde değil, Locarno sınıfındaki alt başlıklarda yer alan ismine göre ürün adı gösterilir. Ayrıca ürün adı, ürünü betimleyen ya da özelliklerini izah eden anlatımlar taşımamalıdır. Adlandırmanın bu şekilde yapılması halinde sadece Locarno sınıfındaki adı ne ise o ad dikkate alınır.

2.3. Ürünün Locarno Sınıfının Belirtilmesi Zorunluluğu

Ürün adı hangi sınıftan alınmışsa, o sınıf (alt sınıfı ile birlikte) belirtilmelidir. Başvurucu locarno sınıfını yanlış belirtmişse Kurum re’sen düzeltir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, ürün tasarımını konu edinmeyen, sadece süsleme ve desen tasarımı amacını taşıyan tasarımlar için 32. Sınıf için seçilmelidir.

2.4. Yazılı Metinle Tasarım Tarif Edilmesi ( İsteğe Bağlı Tarifname )

Tarifname isteğe bağlı olup, verilmesi tercih edilecekse bu tarifnamede sadece tasarımın anlatılması gerektiği, tasarımın net bir şekilde tarif edilmesi ve başkaca anlatımlara ya da tarifnamenin amacının dışına çıkan, tasarım konusunun sahasının genişletmeye yönelik anlatımlardan kaçınılmalıdır.

2.5. Çoklu Başvuru Yapılması Halinde

Bir başvuru ile birden fazla tasarım için tescil başvurusu yapmak mümkündür. Çoklu başvuru adı verilen bu uygulamada tasarım konusu her bir ürünün aynı Locarno sınıfına dahil olması ve her bir başvuru için ek başvuru ücretinin ödenmesi zorunludur. En fazla 100 adet tasarım için çoklu başvuru yapılabilir.

2.6. Yayım Erteleme Talebi Varsa (İsteğe Bağlı)

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 66. Maddesi uyarınca, başvurucu tarafından, tasarım konusu görsellerin bir süreliğine sicilde gösterilmemesi ve Bültende yayımlanmaması talep edilebilir. Yayım erteleme talebi genellikle tasarımın bir süre gizli tutulmasına ilişkin birtakım nedenlere sahip olunmasından kaynaklanmaktadır. Başvurucu dilerse tasarımının 30 ay süreyle kamuyla paylaşılmamasını talep edebilir. Yayım erteleme talebi tasarımın tescil edilmesine engel değildir. Tasarım hakkında tescil kararı verilerek sicile kaydedilir fakat yayım sınırlı şekilde yapıldığından, erteleme süresi bittiğinde ikinci kez tasarım tescil kararı ikinci kez yayımlanır ve itiraz süreleri başlar.

3- Tasarımcı ve Başvurucu Bilgisi Girişi

Başvuruyu gerçekleştiren bir tüzel kişilik (şirket) olabileceği gibi gerçek kişi de olabilir. Tasarım tescil başvurusunu gerçekleştiren kişi ile tasarımcı çoğu kez farklı olmaktadır. Örneğin tasarımcı, bir şirket çalışanı iken, tasarım hakkı sahibi şirket olmaktadır. Bu gibi durumlarda başvuruda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tasarımcı ile başvuru sahibi arasındaki ilişkinin açıklanmasıdır. Bu ilişki başvuruyu gerçekleştirirken sistemdeki seçeneklerden biri seçilerek yapılabilir.

Sonuç

Tasarım tescil başvurusu marka başvurusundan farklı özellikler barındırır. Tasarım başvurularına üç aylık süre içerisinde itiraz edilmediği takdirde tescil kararı kesinleşir ve tasarım başvuru tarihinden itibaren korunmaya başlar. Bu nedenle başvurunun eksiksiz ve doğru yapılması, gerekli görülmesi halinde yayım erteleme talebinde bulunulması, tarifname düzenlenmesi gereklidir. Bunlar tasarım tescil sürecini marka tescil sürecinden ayırmakta olup profesyonel bir danışmanlık hizmetini zorunlu kılmaktadır.

Daha fazla bilgi, tasarım tescili ve tasarım danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 01.02.2021

 

 

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.