Satılık Marka Nasıl Alınır? Marka Devri İşlemi Nasıl Yapılır?

 

1- Satılık Marka Nedir?

Tescilli marka, marka hakkı sahibine çeşitli korumalar sağladığı gibi, dilediği takdirde başka bir üçüncü kişiye markayı satma/devretme imkanı da sunmaktadır. Uygulamada genellikle tanınırlığı yüksek olmayan ya da henüz ciddi bir yatırıma konu edilmeyen markaların satın alınmadığı, tanınırlığı ve tüketici nezdinde değeri yüksek markaların ise yüksek bedellere satılabildiği görülmektedir. Marka tescil belgesi satın almak diye de adlandırılan bu işlem esasen Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli olan isim/marka hakkının devrini içermektedir.

2- Marka Nasıl Satılır? Marka Devri Nasıl Yapılır?

Tescilli marka hakkı, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 148. Maddesi uyarınca bir üçüncü kişiye “devredilebilir” haklardandır. Yani bir üçüncü kişiye satılabilir. Yine aynı maddenin 2. fıkrası gereğince şirketin hisselerini devralmadan, sadece markayı satın almak mümkündür. Temel bazı kurallara aşağıda tek tek yer vermek sağlıklı olacaktır:

-Marka devir/satış sözleşmesi noter tarafından onaylama şeklinde yapılmak zorundadır. (148/4) Aksi halde sözleşme geçersiz olacak, geçersiz/adi yazılı marka devir sözleşmesine dayalı olarak ödenen paranın iadesi sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre istenebilecektir. Marka devir sözleşmenin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi almak için tıklayınız.

-Satış sözleşmesinin yapılmasının ardından satın alan veya satan taraflardan biri Türk Patent ve Marka Kurumu’na bildirimde bulunarak tescilli marka sahibinin değiştirilmesini istemelidir. Aksi halde satış işlemi üçüncü kişileri bağlamaz. Sicilde hala eski sahibi markanın sahibi olarak görünür.

-Talep formu, geçerli bir devir sözleşmesi ve devir ücretinin ödendiğini gösterir belge Kurum’a sunularak marka devrinin Kurum kayıtlarında da sonuç doğurması için başvuruda bulunulması gerekir.

3- Markanın Kısmi Satışı (Sadece Bir veya Birkaç Sınıfta Devri) Mümkündür

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 148/6 fıkrası uyarınca markanın tescilli olduğu sınıflardan bazıları bakımından satışının yapılması mümkündür. Uygulamada pek sık karşılaşılmasa da istisnai hallerde tescilli markanın sadece bir veya birkaç sınıf için satın alınması mümkündür. Markanın kısmen devri halinde, devredilen sınıflar yönünden marka bölünerek yeni bir marka tescil numarası verilir. İlk defa tescil ediliyormuş gibi Bültende yayımlanır ve marka hakkı sahibi bölümüne devralanın ismi yazılır. Marka koruması ise asıl markanın koruma tarihinden başlatılır. (Yönetmelik 125/3)

Sonuç

Marka satın alma işlemi uygulamada sık sık karşılaşılan / karşılaşılabilecek işlemlerden biridir. Marka devir sözleşmesinin dikkatli yapılması ve özellikle zorunlu unsurları içermesi çok önemlidir. Aksi halde hem vakit hem hak kaybı doğacaktır. Marka devir sözleşmesinin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili bilgi almak için tıklayınız. Marka devir sözleşmesinin noter tarafından onaylanmasının ardından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak devir işleminin tamamlanması ve üçüncü kişilere devrin ilan edilmesi gerekmektedir. Aksi halde devir işlemi gerçekleşmemiş olacaktır.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 28.01.2021

 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.