Marka Tescil Başvurusuna İtiraz Süresinin Kaçırılması ve Üçüncü Kişilerin Görüş Hakkı

 

1- Marka Tescil Başvurusuna İtiraz

Bilindiği üzere Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 18. Maddesi ile marka tescil başvurusuna itiraz hakkı düzenlenmiş ve itiraz süresi 2 ay ile sınırlı tutulmuştur. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun her Bülten’ini takip etmek, bu konuda düzenlenmiş özel yazılımları kullanmayanlar için fiziken mümkün de olamayacağı için, genellikle marka sahipleri tarafından itiraz süreleri kaçırılmakta ve benzer markaların tescili mümkün hale gelmektedir. Her ne kadar süresi kaçırılmış itiraz başvuruları nedeniyle tescil edilmiş markanın hükümsüzlüğü hakkında dava açılması mümkün ise de bu dava hem zaman hem para yönünden maliyetli olabilir. Bu nedenle yazımızda, yayıma itiraz süresi kaçırılmış marka tescil başvurularına, üçüncü kişi görüşü sunulmasının mümkün olup olmadığı ve bu yöntemin bir sonuç verip vermeyeceği değerlendirilecektir.

2- Üçüncü Kişi Görüşü Nedir? Marka Yayımına İtiraz Yerine Kullanılabilir mi?

2.1. Üçüncü Kişi Görüşü Nedir?

Bilindiği üzere Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 17. Maddesi ile üçüncü kişilerin marka tescil başvurularına itiraz hakkı düzenlenmiştir. Teknik anlamda üçüncü kişi görüşlerine “itiraz” demek terminolojik açıdan doğru değilse de konunun daha iyi anlaşılması için itiraz tabirini kullanacağız. Kanun metni şöyle düzenlenmiştir: “Marka başvurusunun yayımlanmasından sonra herkes, marka başvurusunun 5 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi hariç diğer bentleri kapsamında tescil edilemeyeceğini belirten yazılı ve gerekçeli görüşlerini markanın tesciline kadar Kuruma sunabilir.”

2.2. Üçüncü Kişi Görüşünde Hangi Gerekçeler İleri Sürülebilir?

Düzenlemeye göre üçüncü kişi görüşleri, yalnızca mutlak ret sebepleri ile sınırlı olmak üzere ileri sürülebilecektir. Diğer bir deyişle nispi ret sebepleri ve özellikle “benzerlik” itirazı üçüncü kişi görüşü yoluyla ileri sürülemez. Buna göre, tescilli markanız ile aynı veya benzer nitelikteki marka tescil başvurularına yönelik yayıma itiraz süresi kaçırılmış ise üçüncü kişi görüşü olarak sunulacak dilekçede, markasal benzerlik iddiası ileri sürülemez. O halde mutlak ret sebeplerinden “ç bendi” hariç diğer sebepler ileri sürülerek markanın tescilinin önüne geçilmeye çalışılacaktır. Bu sebeplerden kullanılabilecek olanları kısaca hatırlatmak gerekirse:

  1. Ayırt ediciliği olmayan işaretler,
  2. Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.
  3. Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler.

2.3. Üçüncü Kişi Görüşünün Süresi ve Yayıma İtirazın Kaçırılması

Yayıma itiraz süresi kaçırılmış olan markaların tescili, iki aylık itiraz süresi dolduktan sonra bir aylık ek süre ile birlikte tescil ücretinin yatırılması için marka tescil başvurusunda bulunana bildirimi ve ücretin iki ay içinde yatırılması ile gerçekleşir. Buna göre itiraz süresi geçirilmiş olsa bile, üçüncü kişi görüşü sunulması için en az bir aylık bir ek sürenin var olduğu sonucu çıkarılabilir. Nitekim Sınai Mülkiyet Kanunu da “markanın tesciline kadar Kuruma sunabilir” şeklindeki düzenlemesi ile üçüncü kişi görüşlerinde süre sınırı olmadığını ifade etmiştir.

Sonuç Olarak

Marka yayımına itiraz süresini kaçırmış olanlar, tescil edilmesini istemedikleri marka başvurusunun tescilini engellemek için teknik olarak herhangi başka bir yöntem veya araca sahip değillerdir. Ancak marka tescil edildikten sonra markanın hükümsüzlüğü davası açma hakları bulunmaktadır. Bunun dışında, üçüncü kişi görüşü olarak adlandırılan ve yalnızca mutlak ret sebeplerinin dayanak tutulabileceği (marka benzerliğinin dayanak tutulamayacağı) bir başvuru ile marka tescil edilene kadar itiraz ve görüşlerini Kurum’a bildirebilirler. Kurum üçüncü kişi görüşlerini dikkate alarak kararını değiştirebilir ve marka başvurusunu reddedebilir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 11.06.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.