Marka Muvafakatnamesi Nedir? Marka Muvafakatnamesi Örneği ve Talep Formu

 

1- Marka Muvafakatnamesi Nedir?

Marka muvafakatnamesinin ne olduğu ve nereden nasıl alınacağı sorularının cevabının iyi anlaşılabilmesi için marka tescil süreci ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun işleyişi hakkında pratik bilgilere sahip olmak gerekir. Bunun için öncelikle süreç hakkında kısa bilgi verilmesi gerekir.

Marka tescil başvurusunda bulunan kişinin bu başvurusu TürkPatent tarafından “mutlak ret nedenleri” bakımından incelemeye alınır. Mutlak ret nedenlerinden biri de Kanun’un 5/1-ç bendinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; “Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler(in)” tescil edilmesi için yapılan marka başvuruları Kurum tarafından reddedilir. Ret kararına karşı yapılabilecek iki farklı işlem vardır:

  1. Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na itiraz başvurusu (karara itiraz) yapılabilir,
  2. Karara itiraz edilse marka başvurusunun, daha önce tescil edilmiş marka ile benzerlik bulunduğu gerekçesi ile yine reddedileceği değerlendiriliyor ise redde gerekçe tutulan marka sahibi ile iletişime geçilerek kendisinden muvafakatname verilmesi talep edilebilir.

2- Marka Muvafakatnamesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Marka muvafakatnamesi, markanızın reddedilmesine sebebiyet veren tescilli benzer marka sahibinin vereceği bir belge olup, bu belgenin verilmesi için marka sahibi ile veya vekili ile iletişime geçilmesi zorunludur. Marka muvafakatnamesi başka biçimde elde edilemeyeceğinden, herhangi bir Kurum’dan ve sair yerlerden alınamayacaktır.

Marka muvafakatnamesi verilmesi konusunda kendisi ile iletişime geçilen marka sahibinin, muvafakatname vermemesi ya da muvafakatname karşılığında ücret talep etmesi olağandır. Konu hakkında marka sahibi ile anlaşma sağlandıktan sonra aşağıda detaylı bilgileri paylaşılan muvafakatname Kurum’a sunulacaktır.

3- Marka Muvafakatname Örneği ve Talep Formu

Marka muvakatnamesi örneğine bu linkten ulaşmak mümkündür. Ret kararına gerekçe tutulan markanın tek sahibi varsa Form1 birden fazla sahibi varsa Form2 kullanılmalıdır. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu formun dışında tarafların kendi kendilerine düzenleyecekleri sözleşme Uygulama Yönetmeliği’nin 10. Maddesi gereğince kabul edilemeyecektir. Formun bilgisayar ortamında (elyazısı olmadan) doldurulması gerekir. Forma girilmesi gereken bilgilerden kısaca bahsetmek gerekişe: i. Muvafakat verilen markanın başvuru numarası ve marka örneği. ii. Muvafakat verilen markanın sahip bilgileri iii. Muvafakat veren markanın sahip bilgileri iv. Muvafakat veren markanın bilgileri doldurulacaktır.

4- Marka Muvafakatnamesi Kurum’a Nasıl ve Ne Zaman Sunulur?

Marka muvafakatnamesi formu doldurulduktan sonra, muvafakat veren tarafından imzalanacak ve noter onayı yaptırılacaktır. Noter onayı taşımayan muvafakat formları Kurum tarafından kabul edilmeyecektir. Muvafakat formunun marka başvurusu ile birlikte sunulması mümkün olup (markanın reddedileceği açıkça değerlendiriliyorsa) bu durumda formda başvuru numarası yerine marka örneği yer alacaktır. Şayet marka başvurusunun reddi kararına itiraz dilekçesi ekinde sunulacaksa, bu kez marka formun başvuru numarası ile doldurulması yeterlidir.

Sonuç Olarak

Marka muvafakatnamesi, önceki tarihli başvuru sahibi veya tescil sahibinin; yeni başvuru yapan kişiye verdiği bir belgedir. Bu belge ile marka başvurusu reddedilecek markaların muvafakatname veren marka nedeniyle reddine karar verilemez, böylece markanın tescil edilmesi mümkün hale gelir. Belirtmek gerekir ki muvafakatname geri alınamaz. Taraflar arasındaki bir belge ile düzenlenemez, Kurum’un kabul ettiği formun gerektiği şekilde doldurulması ve noter onaylı olarak imzalanması gerekir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 14.07.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.