İsim Sorgulama ve Marka Sorgulama Nedir? Neden Önemli?

 

1- İsim ve Marka Sorgulama Nedir?

Tescil ettirmek istediğiniz ismin / markanın; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş markaların arasında bulunup bulunmadığının araştırılmasına, “marka sorgulama / marka araştırma / isim sorgulama” denilir.

Türk Patent ve Marka Kurumu, kendisine yapılan marka başvurularının tescili işlemlerini yapmadan önce, tescil ettirilmek istenen markanın aynısının veya benzerinin marka sicilinde kayıtlı olup olmadığını araştırır. Bu araştırma sonucunda markanın aynısı veya benzerinin marka sicilinde kayıtlı olduğunu tespit ederse, marka başvurusunu reddeder. Kurum tarafından verilen bu ret kararına itiraz hakkı bulunmaktadır. Marka Tescil Başvurusunun Reddi Kararına İtiraz başlıklı makalemizden detayları inceleyebilirsiniz.

2- İsim ve Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türk Patent ve Marka Kurumu, marka benzerlik incelemesi yaparken, göz önünde bulundurduğu kriterlerin iyi anlaşılması ve buna göre benzerlik araştırması yapılması gerekir. Kurumun sitesinden online veya marka sorgulama işi için yazılmış özel programlar aracılığıyla marka soruglama yapabilirsiniz. Fakat Kurum tarafından benzerlik incelemesi yapılırken hangi kriterlerin kullanıldığı bilinmeden marka sorgulaması yeterince kaliteli sonuç vermeyecektir. Uzun ve detaylı bir konu olan marka benzerlik incelemesi bu makalenin konusu değildir. Kurum tarafından yayımlanan 400 sayfalık benzerlik incelemesi kılavuzuna buradan ve Marka Benzerlik İncelemesi Kriterleri ve Yargı Kararları başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Marka benzerlik incelemesinin teknik bir işlem olması nedeniyle bu işlerde uzman bir Marka Vekili ile çalışmak olası hak kayıplarından korunmanızı sağlar.

3- İsim ve Marka Sorgulama Neden Önemli? Faydası Nedir?

3.1. Gereksiz Maliyetten Kurtarır

Marka başvurusu, benzer marka tescili mevcut ise reddedilecektir. Marka başvurunuzun reddedilmesi halinde, hem Marka Vekili’ne ödediğiniz hizmet bedeli hem de Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödediğiniz başvuru harcı size iade edilmeyecektir. Bu nedenle marka tescil işlemlerinizin maliyetini gereksiz bir şekilde arttırmış olursunuz.

3.2. Zaman Kaybından Kurtarır

Marka başvurunuz reddedilirse, başvurunun incelenmesi, reddedilmesi, ret kararına itiraz edilmesi, itirazların sonuçlanması süreçleri toplamda bir yıl kadar zaman alabilmektedir. Bu da markanızın bir boyunca tescillenmeden / korunmadan kullanılmaya devam edilmesi anlamına gelecektir.

3.3. Hak Kaybından Kurtarır

Marka başvurunuz, Türk Patent ve Marka Kurumu sitesinde yayımlanmaktadır. Bu nedenle olası bir ret kararı halinde, kötüniyetli kimseler, markanızı kısmen değiştirerek ya da revize ederek kendi adına tescil ettirebilir. Bu durum, aslında size ait olan markanın bir hata nedeniyle başkası adına tescil edilmesi anlamına gelecektir.

Sonuç

Marka / isim sorgulama ve araştırma süreci, marka tesciline karar vermiş bir işletmenin yapması gereken ilk iştir. Araştırma ve sorgulama işleminin dikkatli ve özenli bir biçimde yapılması, marka tescil sürecinin sağlıklı yürütülmesi için büyük önem taşır. Marka, isim sorgulaması yapılmadan marka tescil başvurusu yapılması halinde, maliyet, zaman ve hak kaybına uğranılması gündeme gelebilir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 14.12.2020

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.