İnstagram’da Ticari Marka İhlali ve İnstagram Marka İhlal Şikayet Bildirimi

 

1- İnstagram’da Ticari Marka İhlali

Bundan birkaç yıl önce yalnızca fotoğraf paylaşımı ve sosyal medya aracı olarak kullanılmakta olan Instagram bugün itibariyle yerel veya ulusal nitelikli işletmelerin mal veya hizmet sunumlarını gerçekleştirdikleri bir ortama evrilmiştir. Bu evrim süreci, işletmelerin aleyhine birtakım gelişmelere de neden olmuştur. Bu yazımızda, Instagram ortamında marka ihlali gerçekleştiren kişilerin dava yoluna başvurmaksızın Instagram aracılığıyla nasıl şikayet edileceği ve Instagram’ın hızlı bir çözüm mercii olup görülüp görülemeyeceği incelenecektir. Gerçekten de Türkiye’de bir dava açmak, bu davadan sonuç almak ve marka ihlalini önlemek, özellikle de dinamik bir ortam özelliği gösteren internet ortamındaki marka ihlallerinde yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle sosyal mecraların konuyla ilgili iç mekanizmalarının varlığı ve mekanizmaların sağlıklı kullanımı değerli olabilmektedir.

2- İnstagram’da Marka İhlali ve İnstagram’a Başvuru İmkanı

Youtube, Google, Instagram, Twitter gibi küresel ölçekli sosyal mecralar; marka ihlalleri, telif hakkı ihlalleri ve diğer yasal olmayan içeriklerin üretimi ve paylaşımı konusunda oldukça titiz çalışmalar yürüten kurumsal mecralardır. Bu tür fikri mülkiyet haklarının ihlali halinde tek çözüm mercii bu kurumsal yapıların iç mekanizmaları değilse bile, marka ihlali şikayet bildirim formu gibi araçlarla üçüncü kişilere davadışı bir üçüncü yol sunulması kıymetlidir. Bu nedenle bir dava açmak, Savcılık şikayeti gerçekleştirmek gibi imkanların yanında Instagram kanalıyla çözüm yöntemlerinin de bilinmesi ve kullanılması faydalı olacaktır.

2.1. Ticari Marka İhlallerinde İnstagram’a Şikayet Bildirim Formu Yoluyla Başvuru ve İçeriğin Kaldırılması

Instagram da Youtube gibi kullanıcılarından birinin veya birden fazlasının ticari marka ihlali gerçekleştirmesine izin vermeyeceğini, bunun için marka hakkı sahiplerinin başvurularını değerlendireceğini ifade etmektedir. Youtube’da Marka İhlali ile ilgili yazımızda detaylı açıkladığımız üzere Instagram mahkeme yerine geçerek marka ihlalinin var olup olmadığını değerlendirmez. Bu nedenle bu başvurunun detaylı bir başvuru formu ile gerekli tüm belge ve bilgiler sağlanarak yapılması gerekir. Ticari marka ihlali şikayet bildirim formu İnstagram tarafından incelenir ve aşağıdaki şartlar mevcutsa markanızı ihlal eden içeriği yayından kaldırır:

  1. Markanız Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli olmalıdır. Örneğin Youtube markanız tescilli olmasa da önceye dayalı kullanım hakkının ispatı halinde markanızın korunabileceğini ifade etmektedir. Fakat Instagram bu konuda daha sert bir politika ile “tescilli ticari ünvanların” ya da “önceye dayalı kullanımların” tescilli marka yerine geçmeyebileceğini ifade etmektedir.
  2. Markanızın ihlali, açıkça anlaşılır biçimde hak ihlali oluşturmalıdır. Instagram bu noktada marka ihlalinin açıkça görülebilir ve anlaşılabilir olması şartını aramaktadır. Bunun nedeni ise Instagram’ın benzerlik incelemesi yapmak gibi bir işlevi olmamasından kaynaklanır.
  3. İnstagram marka ihlal şikayet bildirim başvurusu, bu formdan yapılmalıdır. Bu formun doldurulması sırasında dikkat edilmesi gereken incelikli noktalar bulunduğu ve başvurunuzun hukuki gerekçelerinin güçlü olmasının gerektiği, bu gerekçelerin başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını kökünden etkileyeceğini bilmelisiniz.

2.2. İnstagram’da Kullanıcı Adı Yoluyla Marka İhlali Gerçekleştiriliyorsa

Instagram’da marka ihlallerine yönelik kanayan yaralardan biri de kullanıcı adı yoluyla marka ihlalidir. Ne yazık ki Türkiye’de taklit, önüne geçilemeyen bir gerçektir. Markanızın başkası tarafından kullanıcı adı olarak alınmış olması halinde marka ihlali şikayeti için de Instagram’a başvurabilirsiniz. Aynı formu kullanarak kullanıcı adlarının marka ihlali gerçekleştirdiği yönünde Instagram’a şikayette bulunmak mümkündür. Instagram ilkesel olarak kullanıcı adları politikasında “ilk gelen alır” ilkesini benimsediğini ifade etse de kullanıcı adının açıkça markayı taklit nedeniyle kafa karışıklığına sebebiyet vereceği hallerde kullanıcı adının şikayet edilebileceğini kabul etmektedir.

Sonuç Olarak

İnstagram, üçüncü kişilerin ticari marka haklarını korur ve bunun için kullanıcılarının / içerik üreticilerinin, video, fotoğraf, hikaye ve diğer içeriklerini, başvuru halinde incelemeye alır. İnstagram’da ticari marka hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız, yukarıda sayılan şartlar da mevcutsa, başvuru formunu doldurarak ticari marka ihlali bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu formun hukuki gerekçelerle ve dayanaklarla desteklenerek doldurulması, başvurunuzun olumlu sonuçlanmasın etki edecektir. Bu nedenle konu hakkında tarafımızdan destek almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca sadece İnstagram şikayeti ile de yetinmeyip, hem kanal sahibine ihtarname, hem şartları varsa kanal sahibinin Savcılık nezdinde şikayeti hem de tazminat ve hukuk davaları açmayı değerlendirebilirsiniz. Markanız tescilli değilse, bizimle iletişime geçebilir, hızlı bir şekilde markanızın tescili için başvuru yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 15.06.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.