GIF'ler, Hareketli Görüntüler, Multimedya Dosyaları Marka Olarak Tescil Edilebilir

 

1- Gif Nedir?

Günümüzde her şey gibi marka tescillerinin de çehresi ve kapsamı değişmektedir. Her geçen gün GIF olarak adlandırılan hareketli görüntülerin kullanımı artmaktadır. Sosyal medya kullanıcılarının bu tarz görüntüleri ve multimedya dosyalarını sevmesi, sık sık kullanması ve ilgi göstermesi, firmaların da bu alanda çeşitli çalışmalar yürütmesine sebep olmuştur. Firmalar logolarını, isimlerini ya da çeşitli ürünlerine ait markaları; tüketicinin daha çok ilgisini çekmek adına gif olarak adlandırılan dosya biçiminde kullanmaya özen göstermektedir. Bu nedenle her geçen GIF marka tescillerine yönelik talepler ve sorular da artmaktadır.

2- Gif Dosyaları Marka Olarak Tescil Edilebilir

Sınai Mülkiyet Kanunu ve Yönetmeliği “hareket markalarının” ya da hem ses hem hareket içeren “multimedya markalarının” tescilini mümkün kılmaktadır. Standart isim ya da isim + şekil markalarından farklı özellikler taşıyan gif markalarının tescilinde dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle özetlenebilir:

-Marka başvurusunun “hareket markası” için yapıldığının açıkça belirtilmesi,

-Hareketli görüntü dizisinin hareketsiz fotoğraflarının sıralı biçimde gösterilmesi veya (Örneğin Nusret’in tuzlama hareketi bu kapsamda tescillidir)

-Görüntü dizisinin tamamlanmış halinin, yani GIF dosyasının veya mp4 dosyasının kuruma sunulması (Örneğin Netflix’in açılışında ortaya çıkan N harfi ve arkadaki müzik bu kapsamda tescillidir)

3- Hem Hareket Hem Ses İçeren Multimedya Dosyaları da Marka Olarak Tescil Edilebilir

GIF dosyalarında ses bulunmamaktadır. Bu nedenle sadece hareket içeren, arka planında ses bulunmayan elektronik kayıtlar “hareket markası” olarak tescil edilebilir. Fakat görüntünün arkasında ses varsa bu kez teknik olarak tescil edilecek olan markanın ismi “multimedya markası” olmaktadır. Multimedya markaları da başvuru sırasında “hareket markası” olarak tescil edilir fakat koruma altına alınan unsur sadece hareketli görüntü dizisi değil aynı zamanda onun arkasındaki sestir. Üçüncü kişiler o sesi taklit ettikleri takdirde de aynı şekilde marka ihlalinde olduğu gibi yaptırıma tabii tutulacaktır.

Sonuç

Günümüz marka tescil anlayışının değişmeye başladığını söylemek mümkündür. Firmalar isim+şekil standartlarından farklı yaratıcı çalışmalar yaparak tüketicide kalıcı algı bırakmaya çalışmakta ve haliyle bu çalışmalarını da korumak istemektedirler. Netflix’in açılışında ekrana düşercesine çarpan kırmızı N harfi ve arkadaki ses, ilk bakışta marka olarak korunmaya muhtaç bir multimedya dosyası değilmiş gibi görünebilir. Fakat taklit edilmesi riskini göze almak akıllıca bir yaklaşım olmadığı gibi marka imajı bakımından da bu alana yatırım yapılması değerlidir. Bu nedenle firmalar tarafından üretilen ve kullanıma sunulan çeşitli tanıtım videolarında kullanılan markasal multimedya dosyalarının tescil edilmesi için hareket markasının değerlendirilmesi gerekir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 27.01.2021 

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.