Cafe & Restaurant İsimlerinin Marka Tescili ve Marka Tescilinde Dikkat Edilecek Noktalar

 

1- Cafe & Restaurant İsimlerinin Marka Tescili

Sınai Mülkiyet Kanununa göre bir markanın tescil ile korunabilmesi için ilk ve en önemli şart markanın ayırt edici niteliğe sahip olmasıdır. Ayırt edici niteliğe sahip markanın tescil başvurusu doğrudan kabul edilecek değildir. Aynı zamanda tescili istenen markanın aynısının veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu’nda; aynı veya aynı türdeki sınıflarda tescil edilmemiş olması gerekir. Bunun için cafe restaurant isimlerinin belirlenmesinde ve marka tescil başvurusuna konu edilmesinde marka tescil başvurusu öncesi araştırma yapmak ve tescilli benzer markanın bulunup bulunmadığını tespit etmek önem arz eder. Hatta isim belirlemeden evvel bu ismin tescilli olup olmadığının araştırılması; böylece gerekirse isim ve logo değişikliğine gidilerek sorunun baştan çözülmesi daha doğru bir yaklaşım olabilir.

2- Cafe & Restaurant İsimlerinin Marka Tescil Sınıfı

Cafe, restaurant, bar, pub ve benzeri işletmelerin marka tescil sınıfı 30.12.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ uyarınca 43. Sınıfın “Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri” alt sınıfıdır. Ayrıca hizmete konu malların üretimi ve satışı konusunda ayrı bir faaliyetin bulunması halinde markanın ilgili sınıfta da tescil edilmesi uygun olacaktır. Örneğin, kendi markası altında kahve üretimi ve bu kahvenin paketlenmesi, reyonda sergilenmesi ve satışı gibi ticari faaliyetlerin yürütülmesi halinde ilgili Tebilğ’de 30. Sınıfta yer alan “Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler” alt sınıfının da tescil başvurusunda kullanılması gerekebilir.

Sonuç Olarak

Marka tescil süreci, isim ve logonun belirlenmesi ile bu markaya ilişkin başvuru yapılmasından ibaret bir işlem değildir. Özellikle “Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri” alt sınıfı için çok fazla başvuru olduğu, bu alanda çok fazla işletmenin faaliyet gösterdiği ve birçoğunun başvuruda bulunduğu, bu nedenle ayırt edicilik ve benzerlik incelemesinden geçebilmek için yapılacak isim ve logo seçimlerinin başvuruyu doğrudan etkileyeceği hususları dikkate alındığında; diğer marka tescil işlemlerinde de olduğu burada da başvuru öncesi araştırma yapmak ve gerektiğinde çeşitli düzenlemeler yaptıktan sonra başvuru yapmak önemlidir. Aksi takdirde zaman ve para kaybı yaşanacağı açıktır.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 08.09.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.