Yurtiçi ve Yurtdışı Marka Tescil Ücreti Kosgeb Desteği ve Destekten Yararlanma Şartları

 

1- Kosgeb Yurtiçi ve Yurtdışı Marka Tescil Ücreti Destek Programı

Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin, markalarını Türkiye’de tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödeyecekleri ücretler ile Marka Vekili’ne ödeyecekleri hizmet bedeli Kosgeb tarafından karşılanmamaktadır. Türkiye’de tescilli markalarını yurtdışında tescil ettirmek için yapacakları masraflar (WIPO’ya ödenecek ücret, TPMK’ya ödenecek ücret ve Marka Vekilliği hizmet alımı halinde Marka Vekili’ne ödenecek hizmet bedeli) mevzuata göre Kosgeb tarafından karşılanabilecektir. Bunun için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi ve Kosgeb’e başvuru yapılması gerekir. Fakat belirtmek gerekir ki bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, Kosgeb, bahse konu program için başvuru almamakta ve ödeme yapmamaktadır.

2- Kosgeb Tarafından Karşılanacak Yurtiçi ve Yurtdışı Marka Tescil Ücretleri

Kosgeb tarafından 19.01.2021 tarihinde değiştirilen ve yürürlüğe konan İşletme Geliştirme Destek Programı Uygulama Esasları’nda açıklanan ve genel hatlarıyla madde 11’de düzenlenen Sınai Mülkiyet Hakları Desteği kapsamında;

2.1. İşletmelerin Türkiye’de Marka Tescili Harcamaları Karşılanmaz

Kosgeb mevzuatı, ilgili yönetmelikler ve uygulama esasları incelendiğinde görüleceği üzere işletmelerin markalarını Türkiye’de tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödeyecekler harç, masraf ve benzeri harcamalar ile marka vekiline ödeyecekleri hizmet bedelleri Kosgeb tarafından karşılanmaz.

2.2. İşletmelerin Yurtdışında Marka Tescili Harcamaları Karşılanır

Uygulama Esasları’nın 11/2-b bendinde düzenlendiği üzere, “Yurt Dışı Marka Tescil Belgesi almak için TÜRKPATENT muadili yurt dışı kurum/kuruluşlara yaptığı ödemelere” destek verilmektedir. Desteğin üst limiti 11/4 fıkrasında düzenlendiği üzere 10 bin TL’dir. Herhangi bir oran düzenlenmemiş olması nedeniyle yurtdışı marka tescilinde muadil yabancı kurumlara (WIPO) yapılacak ödemelerin 10 bin TL’ye kadar olan kısmının tamamının karşılanacağı düşünülecek olsa bile, yurtdışında marka tescil işlemlerinin tek sınıflı markada, tek ülkede olması halinde bile 1.000,00 (Bin) İsviçre Frangı (yaklaşık 10 bin TL) masrafının olduğu bu nedenle üst sınırın rahatlıkla aşılabileceği bilinmelidir.

2.3. Yurtdışı Marka Tescil Harcamalarında Marka Vekilliği Hizmet Bedeli Karşılanmaz

Gerek Uygulama Esasları’nda gerekse de diğer mevzuatta, yurtdışı marka tescili işlemleri sırasında Türkiye’den bir Marka Vekili’nden hizmet alınması halinde bu hizmet için yapılan ödemenin Kosgeb tarafından ödeneceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

3- Kosgeb Yurtdışı Marka Tescil Ücreti Destek Programından Yararlanma Şartları

3.1. Kobi Olup Olmadığınızı Kontrol Edin

Öncelikle Kosgeb’in buradaki linkte yer alan sorularını takip ederek Kosgeb kapsamında değerlendirilebilecek Kobi olup olmadığınızı (yıllık net satış hasılatı 125 milyon TL üzeri ise kobi değilsiniz) kontrol etmelisiniz.

3.2. Kosgeb Destek Programları Kapsamındaki Sınıflardan Birinde Faaliyet Göstermek

Faaliyet kodunuzun Kosgeb Destek Programları kapsamında olup olmadığını öğrenmek için bu linkte yer alan faaliyet kodlarını ve faaliyet alanlarını tıklayabilir, arama yaparak kontrol edebilirsiniz.

3.3. Kosgeb’e Kayıt Olun

Kosgeb’e kayıt olmadan, destek programlarımdan yararlanmak mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle kayıt olmak için gerekli formun doldurulması ve elektronik ortamda iletilmesi gerekir. Kosgeb’e kayıt olmak için bu linke tıklayarak kayıt sayfasına, bu linke tıklayarak da sayfadaki bilgilerin nasıl doldurulacağına erişebilirsiniz.

3.4. Yurtdışı Marka Tescil Destek Programına Başvuru Hakkında

Kosgeb’e kayıt olduktan sonra, “İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri” başlığından, “İşletme Geliştirme Destek Programı” aracılığıyla başvuru yapılabilecektir. Bu yazının yazıldığı tarihte, bu program kapsamında ödeme desteği sunulmadığı, yurtdışı marka tescili için başvuru yapılamayacağı belirtilmelidir. Fakat zaman zaman bu politikalarda değişiklikler yapılabildiğinden, takip edilmesi halinde program tekrar ödeme kapsamına alındığında başvuru yapılması mümkün olabilir.

Sonuç Olarak

Yurtiçinde marka tescil başvurusu yapacak işletmelerin marka tescil sürecinde harcayacakları paraların (masraf ve hizmet bedelleri) Kosgeb tarafından karşılanması mümkün değildir. Türkiye’de tescilli markası bulunan işletmelerin, bu markasını yurtdışında tescil ettirmek istemesi halinde ise Kosgeb tarafından 10 bin TL’ye kadar destek verilmektedir. Bu tutar, Marka Vekili’ne ödenecek hizmet bedelini değil, WIPO’ya veya diğer tescil kurumlarına ödenecek ücretleri kapsamaktadır. Ne var ki bu yazının yazıldığı tarihte Kosgeb tarafından yurtdışı marka tescili için başvuru yapılamamakta ve ödeme alınamamaktadır.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 17.07.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.