Uluslararası Marka Tescil Başvurularında WIPO Ücreti Nasıl Ödenir?

 

1- Uluslararası Marka Tescili

Uluslararası marka tescil başvurularında ücret ödeme problemlerinden kaynaklanan uygunsuzluk yazısı almamak ve süreçte gecikmelere  -hatalara yer vermemek için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de WIPO marka tescil ücretinin doğru şekilde ödenmesidir. Zira gerçekten de uluslararası marka tescil başvurularının usuli hatalardan kaynaklı reddedilmesi veya tehlikeye girmesi çoğu kez ücret ödeme hatalarından veya sınıflandırma hatalarından kaynaklanır.

2- Uluslararası Marka Tescilinde Başvuru Ücreti WIPO Ödemesi Nasıl Yapılır?

2.1. Ödemenin Yapılacağı Yer: Kredi Kartı ile Ödeyemez Miyiz?

WIPO sitesinde de belirtildiği üzere, kredi kartı ile uluslararası marka tescil başvurusu ücreti ödenememektedir. Kredi kartı yalnızca WIPO tarafından verilmiş bir referans numarası üzerine yapılacak ödemelerde kullanılabilir. WIPO marka tescil başvurusu esnasında henüz bir referans numarası bulunmadığından kredi kartı kullanılamaz.

Bu nedenle iki farklı ödeme yöntemi kullanılabilecektir: i. Banka havalesi ii. Posta havalesi.

Banka havalesi yoluyla yapılacak ödemelerde ödeme yeri bilgileri:

Hesap adı: WIPO / OMPI

Banka Adı: Credit Suisse, CH-1211 Cenevre 70

IBAN: CH51 0483 5048 7080 8100 0

Swift Kodu: CRESCHZZ80A

2.2. Ödemenin Zamanı

WIPO, banka ve posta transferlerinin marka tescil başvurusu yapmadan çok önce yapılmasını, web sitesindeki notta tavsiye etmektedir. Bunun birkaç sebebi bulunmaktadır. Paranın geçmesi uzun sürebilir, herhangi bir sorun yaşanabilir gibi. WIPO, bankanızın veya posta havalenizin alındığı tarihten itibaren 10 gün içinde ödemeyi yapan kişiye bir makbuz gönderecektir. Ödemenizi gönderdikten sonraki 10 gün içinde WIPO bir makbuz göndermemişse, buradan WIPO ile iletişime geçebilirsiniz. 

2.3. Ödemede Yer Alması Gereken Açıklamalar

WIPO marka tescili için banka havalesi yolu ile ödeme yaparken aşağıdaki bilgilerin ödemede yer alması gerekmektedir. Aşağıda listelenen tüm bilgilerin sağlanmaması, başvurunuzun işlenmesini geciktirecek ve/veya bir usulsüzlük bildiriminin yapılmasına neden olabilecektir:

-Ödeyenin adı ve tam adresi

-İşlem kodu (EN)

-Ticari marka numarası (TPMK tescil veya başvuru numarası)

-Ticari marka adı (varsa) veya markanın sözlü unsurları

-Ticari marka sahibinin adı (Ödeyen kişiden farklıysa)

2.4. Ödeme Sonrası MM2 Formunun Doldurulması ve Başvurunun Yapılması

WIPO için ödenmesi gereken ücret ödendikten sonra dikkat edilmesi gereken önemli bir konu, ödeme sonrası MM2 formunun doldurulmasıdır. Fee Calculatıon Sheet başlığında, (a) bölümü cari hesaptan ödemenin yapılması halinde doldurulacaktır. Method of Payment başlıklı (c) bölümünde “Payment received and acknowledged by WIPO” ifadesinin karşısındaki kutucuk WIPO tarafından alınmış ödemeler halinde işaretlenmelidir[1]. Banka havalesi ile yapılmış ödemeler sonrasında “Payment made to WIPO bank account” ifadesinin karşısındaki “Payment identification” kutucuğu işaretlenmeli ve SWIFT kodunun buraya yazılması gerekmektedir. Ayrıca ödeme tarihi de yazılmalıdır. Ödeyenin kimlik bilgileri zaten yukarıdaki “Identity of the party effecting the payment” bölümüne yazılmış olmalıdır.

Sonuç Olarak

Yurtdışı Marka Tescilinde Bilinmesi Gereken Temel Kurallar ve Önemli Noktalar başlıklı makalede uluslararası marka tescil başvurusunun temelleri anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Fee Calculator Aracı ve Uluslararası Marka Tescil İşlemlerinde Ücret Hesaplama başlıklı makalemizde de uluslararası marka tescil ücreti hesaplama aracının kullanımı ve bu aracın nasıl doldurulacağı açıklanmıştır. Bu bilgilerin ardından ödemenin nasıl, nereye ve ne zaman yapılacağı, ardından MM2 formunun nasıl doldurulacağı konusu bu yazımızda incelenmeye çalışılmıştır. Ödeme uygunsuzlukları uluslararası marka tescilinde sık karşılaşılan hatalardan biridir. Bu noktada hata yapılmaması için ödeme dekontunda yer alması gereken bilgilere dikkat edilmesi gerekir.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 23.09.2021

 

[1] WIPO, Note For Filing Form MM2: Application For International Registration Governed By The Madrid Protocol, s. 20. Belgeye ulaşmak için tıklayınız

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.