Madran Davası: Coğrafi Kaynağın Halkı Yanıltacak Şekilde Kullanımı ve Markanın Hükümsüzlüğü

 

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 21.04.2021 tarihli, 2020/5876 E. - 2021/3929 K. sayılı kararı

Özeti: “Madran” ibareli markaların sahibi tarafından “birdağ madran” markasına ilişkin tescil başvurusuna karıştırılma ihtimali ve markanın davalı adına tescil olunmasının KHK’nın 7/1-f maddesi uyarınca yanıltıcı olacağı hukuki sebebine dayalı olarak itiraz etmiş, itiraz 32. Sınıf yönünden kabul edilip diğer sınıflar yönünden nihai olarak reddedilmiştir. Bunun üzerine YİDK kararının iptali amacıyla açılan davada yerel mahkemece: “işaretin davalı şirket adına tescilinin KHK’nın 7/1-f maddesi uyarınca halkı yanıltıcı nitelikte olacağı” gerekçesiyle YİDK kararının iptaline karar verilmiştir.

Davacının İddiaları: Davacı vekili; müvekkilinin 32. sınıf mal ve hizmetlerde geçerli 52771 sayılı "MADRAN" ibareli, 94/002199 sayılı "MADRAN" ibareli, 160766 sayılı "MADRAN" ibareli, 2000/09520 sayılı "...BELEDİYESİ MADRAN MEŞRUBATLARI" ibareli markaların sahibi olduğunu, “MADRAN” ibareli markanın eskiye ve tescile dayalı kullanım hak sahibi olduğunu, büyük emek ve sermaye harcayarak “MADRAN” markasının tanınmasını sağladığını, davalı şirketçe yapılan 2014/16270 sayılı 32. sınıf mal ve hizmetlerde geçerli "BİRDAĞ MADRAN" ibareli marka başvurusuna, müvekkili şirketçe karıştırılma ihtimali ve markanın davalı adına tescil olunmasının KHK’nın 7/1-f maddesi uyarınca yanıltıcı olacağı hukuki sebebine dayalı olarak yapılan itirazın YİDK tarafından kısmen reddedildiğini ileri sürerek, TPMK YİDK'nın 19.09.2015 tarihli ve 2015/M-9271 sayılı kararının iptalini ve marka tecavüzünün önlenmesi ile davalı faaliyetinin durdurulması hususunda tedbir kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalının Savunması: Davalı ...Ş. vekili; markalar arasında benzerlik bulunmadığını, müvekkilinin markasının tescil tarihinden buyana yoğun kullanım ile bilinilirlik ve ayırt edicilik kazandığını, markalarının esas unsurunun "BİRDAĞ" ibaresi olduğunu savunarak, davanın reddini savunmuştur.

Yerel Mahkeme Kararı: Mahkemece, Dairemiz bozma ilamına uyularak ve tüm dosya kapsamına göre yapılan yargılama sonucunda; MADRAN ibaresinin ...ili ...ilçesi MADRAN Dağından çıkartılan meşhur bir kaynak suyunun adı olduğu ve Çine Belediyesi adına TPMK nezdinde kaynak suları için C2013/014 sayılı coğrafi işaret olarak tescilli olduğu, marka başvuru aşamasındayken dahi ürünlerin coğrafi kaynağı, üretim yeri, niteliği ve kalitesi yönünden halkı yanıltabilecek nitelikte olan marka başvurularının reddi gerektiği, marka başvurusunun kabul olunduğu "Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar. Enerji içecekleri (alkolsüz)” malları yönünden, davalının daha önce MADRAN bölgesi suyu ile anılan malların üretimi veya bu nitelikteki malların pazarlanması faaliyetiyle uğraştığı veya böyle bir faaliyet izninin bulunduğu konusunda bir iddia ve ispatının bulunmaması karşısında, işaretin davalı şirket adına tescilinin KHK’nın 7/1-f maddesi uyarınca halkı yanıltıcı nitelikte olacağı gerekçesiyle, davanın kabulü ile TPMK YİDK'nın 19.09.2015 tarihli ve 2015/M-9271 sayılı kararının iptaline karar verilmiştir. (ONANMASINA)

Sonuç Olarak

Marka tescil başvurusuna konu edilen markanın 5/1-f bendi gereğince “Mal veya hizmetin … coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler” için yapılması halinde başvuru reddedilir. Yerel mahkeme de söz konusu hüküm uyarınca “marka başvuru aşamasındayken dahi ürünlerin coğrafi kaynağı, üretim yeri, niteliği ve kalitesi yönünden halkı yanıltabilecek nitelikte olan marka başvurularının reddi gerektiği” kabulü ile YİDK kararının iptaline karar vermiştir. İl ismi + faaliyet sahası şeklinde tescil edilmek istenen marka başvurularının coğrafi kaynak gösterme bakımından herhangi bir tescil engeli ile karşılaşmayacağı unutulmamalıdır.

Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 09.10.2021

Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.